Relația dintre Vitoria și Gheorghiță

„Baltagul” este un roman tradițional, obiectiv și realist. A apărut pentru prima dată în anul 1930 și reprezintă, din punctul de vedere al multor critici literari, apogeul creației literare sadoveniene. Principala sursă de inspirație care a servit acestei opere este balada populară „Miorița”, considerată a fi o sinteză a mitologiei populare românești. Aceasta este și originea motto-ului lucrării (versurile: „Stăpâne, stăpâne,/ Mai cheamă ș-un câne”).

În cadrul acestui roman, personajele reprezintă o oglindire a lumii rurale românești, văzută prin ochii autorului. Lumea lui Sadoveanu este văzută atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual, ambele fiind puternic legate de elementul tradițional, omniprezent în „Baltagul”. Spațiul romanului cuprinde așezările oierilor din partea muntoasă a Moldovei, unde locurile sunt singuratice și strâmte, iar existența se desfășoară în condiții vitrege. Astfel, relațiile familiale reflectă foarte bine aspectele culturale ale acestei zone. Relația protagonistei, Vitoria Lipan, cu fiul său, Gheorghiță este deosebit de reprezentativă și contribuie la definirea întregii opere drept „roman inițiatic”.

Conflictele romanului sunt gradate, ele constituind motorul acțiunii. Distingem, astfel, între două conflicte principale, distincte. În pri...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in