Relația dintre două personaje

Vei putea evidenția corect relația dintre două personaje aparținând romanului „Baltagul” de Mihail Sadoveanu citind și acest eseu în care este prezentată legătura dintre Vitoria Lipan și fiul acesteia, Gheorghiță.

„Baltagul”, publicat de către Mihail Sadoveanu în perioada interbelică, este un roman tradițional, obiectiv și realist, care ilustrează viziunea despre lume și creație a autorului, surprinzând totodată viziunea mioritică asupra morții într-o nouă interpretare. Optând pentru un roman tradițional, în care este promovată credința religioasă ortodoxă românească, Sadoveanu pune semnul egalității între literatură și lumea trăită, opera sa fiind un „poem al naturii și al sufletului omului simplu”. Astfel, personajele Vitoria și Gheorghiță par desprinse din realitatea cotidiană, evoluția și transformările lui Gheorghiță de la adolescență până la maturitate oferind operei statutul de bildungsroman.

Vitoria Lipan, personaj principal în romanul „Baltagul”, întruchipează omul simplu de la țară, fiind eroina comunității „locuitorilor de sub brad”. În ceea ce îl privește pe Gheorghiță Lipan, acesta este personaj secundar, masculin, individual și complex prin problematica pe care o propune. Trăsăturile acestor personaje sunt conturate atât în mod direct, fiind caracterizate direct de către narator, prin descriere, cât și indirect, pornind de la faptele, gândurile, comportamentul sau relația acestora, prin intermediul dialogului și al mo...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in