Relația dintre două personaje

Vei putea evidenția corect relația dintre două personaje aparținând romanului „Baltagul” de Mihail Sadoveanu citind și acest eseu în care este prezentată legătura dintre Vitoria Lipan și fiul acesteia, Gheorghiță.

De asemenea, eseul răspunde la cerința de a scrie „un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinţi relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic studiat”, primită la subiectul III din cadrul sesiunii august-septembrie a Bacalaureatului din 2014, profilul uman, la cerința primită la sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului din 2015, profil real,dar și la cerința regăsită în modelul de subiect pentru anul 2016, profilul real.

„Prin intermediul caracterizării directe, realizate de narator, sunt evidenţiate date biografice, dar şi aspecte care ţin de portretul fizic. Astfel, aflăm faptul că tânărul Gheorghiță, fiul lui Nechifor și al Vitoriei Lipan este «unul din pruncii cu care îi binecuvântase Dumnezeu», având «numele adevărat și tainic al lui Nechifor Lipan». Trăsăturile fizice reliefate direct de autor conturează imaginea unui tânăr aflat la vârsta adolescenței: «era un flăcău sprâncenat [...] și abia începea să-i înfiereze mustăcioara». Tot în mod direct este prezentat și modul în care Vitoria îl vede la început, fiind conștientă de faptul că fiul ei trebuie să se maturizeze: «ești încă un plod care trebuie să cunoască de acum înainte supărările vieții». În ceea ce o privește pe Vitoria, aceasta nu are liniște până nu află adevărul despre soțul ei, zbuciumul interior fiind evidențiat prin intermediul monologului interior: «N-am să mai am hodină cum n-are pârâul Tarcăului, până ce l-oi găsi pe Nechifor Lipan».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in