Particularități de construcție a unui personaj

Dacă la școală sau la subiectul III de la examenul de Bacalaureat la limba și literatura română vei primi cerința de a scrie un eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj din romanul „Baltagul” de Mihail Sadoveanu, poți folosi ca sursă de inspirație acest material.

În plus, textul este construit ca o rezolvare de nota 10 pentru cerința regăsită în modelul de subiect pentru Bacalaureatul din 2014, profilul real, când elevilor li s-a cerut să redacteze un eseu de 2-3 pagini în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparținând lui M. Sadoveanu.

Gheorghiță Lipan este personaj secundar, masculin, individual și complex prin problematica pe care o propune. Trăsăturile sale sunt conturate atât în mod direct, fiind caracterizat direct de către narator sau de către celelalte personaje, prin descriere, cât și indirect, pornind de la faptele sale, gândurile, comportamentul sau relațiile cu celelalte personaje, evidențiate prin intermediul dialogului și al monologului interior. 

Prin intermediul caracterizării directe, realizate de narator, sunt evidenţiate date biografice, dar şi aspecte care ţin de portretul fizic. Astfel, aflăm faptul că tânărul Gheorghiță, fiul lui Nechifor și al Vitoriei Lipan este «unul din pruncii cu care îi binecuvântase Dumnezeu», având «numele adevărat și tainic al lui Nechifor Lipan». Trăsăturile fizice reliefate direct de autor conturează imaginea unui tânăr aflat la vârsta adolescenței: «era un flăcău sprâncenat [...] întorcea un zâmbet frumos ca de fată și abia începea să-i înfiereze mustăcioara».”

Citește cu încredere caracterizarea lui Gheorghiță Lipan pentru obținerea unor rezultate mai buna la școală.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in