Lock

Particularități de construcție a unui personaj

Lock

Dacă la școală sau la subiectul III de la examenul de Bacalaureat la limba și literatura română vei primi cerința de a scrie un eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj din romanul „Baltagul” de Mihail Sadoveanu, poți folosi ca sursă de inspirație acest material.

„Baltagul”, publicat de către Mihail Sadoveanu în perioada interbelică, este un roman tradițional, mitic, obiectiv și realist, care ilustrează viziunea despre lume și creație a autorului, surprinzând totodată viziunea mioritică asupra morții într-o nouă interpretare. Optând pentru un roman tradițional, în care este promovată credința religioasă ortodoxă românească, Sadoveanu pune semnul egalității între literatură și lumea trăită, opera sa fiind un „poem al naturii și al sufletului omului simplu”. Astfel, personajul secundar, Gheorghiță, pare desprins din realitatea cotidiană, evoluția și transformările sale de la adolescență până la maturitate, oferind operei statutul de bildungsroman.

Inspirat de balada populară „Miorița”, Sadoveanu așază la temelia viziunii sale întâmplarea celor trei ciobani, optând pentru deschiderea romanului cu un motto, alcătuit din două versuri ale baladei: „Stăpâne, stăpâne/ Mai chiamă ș-un câne…”. Astfel, scriitorul pune bazele unui roman tradițional, obiectiv, mitic și baladic, narațiunea relatându-se la persoana a III-a. Prin urmare, naratorul este omniscient, introspecția auctorială și focalizarea zero dovedind caracterul obiectiv al...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in