Eseu
Următorul text este un eseu ce cuprinde informații referitoare la romanul „Baltagul”, unul dintre marile romane ce aparțin literaturii noastre. Acest roman reprezintă una dintre lecturile de bază cerute pentru o bună pregătire în vederea rezolvării corecte și complete a subiectelor de examen. Eseul cuprinde următoarele: tema romanului, semnificația titlului, elemente de structură și compoziție, momentele subiectului, elemente de limbaj, perspectiva narativă. Cu ajutorul informațiilor de aici, dar și citind celelalte eseuri pe care le găsești în acest eBook vei reuși să scrii un material care să-ți asigure obținerea unui rezultat bun.
Atenție! Pentru a putea redacta un eseu amplu care să respecte cerința de la examenul de Bacalaureat este important să consulți și celelalte materiale din cadrul acestui eBook, întrucât aici nu au fost menționate decât detaliile semnificative. Eseurile despre particularitățile romanului, tema și viziunea despre lume, relația dintre două personaje sau cel în care prezinți particularitățile de construcție a unui personaj respectă cerințele subiectului 3.
Eseu
Publicat în anul 1930, romanul „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, este deosebit de complex, încadrându-se în varii categorii: roman al experienței, roman social, mitic, roman al transhumanței, roman tradiționalist și realist. Realitățile neînfrumusețate, dar valorificate artistic, atașamentul puternic față de orânduirile tradiționale, inspirația din mitologia egipteană, precum și preocuparea pentru relațiile sociale din satul românesc, încadrează romanul „Baltagul” în toate aceste categorii.
Înțelegerea semnificației titlului este esențială, întrucât aceasta cuprinde ideile principale a romanului: cea a săvârșirii crimei, urmată de ideea justiției „reparatoare” drept consecință. Topor cu două tăișuri, baltagul, devenit instrument și simbol al dreptății, este cunoscut pentru o proprietate deosebită: se spune că, atunci când este folosit în scop justițiar, pe baltag nu rămân urme de sânge. Î...