Elemente de structură și compoziție

„Baltagul” este titlul unui roman interbelic, apărut în anul 1930, scris de Mihail Sadoveanu. Opera are drept sursă de inspirație principală balada populară „Miorița”, considerată a fi una dintre operele fundamentale ale poporului român. Totodată, „Baltagul” este un roman mitic, obiectiv și realist, care prezintă numeroase elemente tradiționaliste.

Tema socială a romanului reflectă caracterul mitic al acestuia, la nivelul structurii și al compoziției. Elementele mitice apar și în discursul narativ al operei, catalogată adeseori drept o monografie a lumii pastorale. În plus, „Baltagul” amintește de unul dintre marile mituri ale umanității: cel al lui Osiris. Astfel, așa cum Isis a călătorit în căutarea trupului neînsuflețit al lui Osiris, și Vitoria a plecat în căutarea soțului ei. Osiris a fost ucis de Seth, mânat de invidie, iar apoi, trupul lui a fost aruncat în Nil. Vitoria, la rândul ei, este convinsă că Nechifor fie „s-a înălțat în soare”, fie „a curs pe o apă”.

Societatea înfățișată în romanul „Baltagul” este una arhaică, fiind, în același timp, amenințată de noua orânduire de tip capitalist, care aduce cu sine un nou model de civilizație. În acest sens, Vitoria Lipan este o reprezentantă a valorilor tradiționale, opunându-se no...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in