Comentariu

Cu ajutorul informațiilor și explicațiilor pe care le găsești pe această pagină vei fi sigur că ai scris un comentariu complex al romanului „Baltagul” de Mihail Sadovean…

...

...

Semnificaţia titlului

În ceea ce privește semnificația titlului romanului „Baltagul”, este foarte important să menționezi faptul că acesta nu este ales întâmplător, ci are un înțeles simbolic.

Fiind unealta care produce răul, baltagul devine și arma punitivă care va pedepsi răufăcătorii și va împlini dreptatea. Așadar, în comentariul tău trebuie să precizezi faptul că baltagul este, mai degrabă, un simbol pentru justiția neiertătoare.

Exemplu

Titlul, format dintr-un substantiv comun, simplu, articulat hotărât („baltagul”), potrivit DEX reprezintă un „topor cu coada lungă,…

...

Tema

Pentru a realiza o analiză completă a textului trebuie să menţionezi informaţii referitoare la temă ṣi viziunea despre lume, aceasta din urmă influenţând într-o mare măsură construcţia subiectului ṣi a personajelor.

Ţinând cont că printre sursele de inspiraţie este și balada populară „Miorița”, este evident faptul că tema romanului înglobează universul rural.

În plus, tema aleasă reflectă orientarea realistă a autorului, crezul său artistic fiind în consonanţă cu păstrarea specificului n…

...

Rezumat pe scurt

În realizarea rezumatului pe scurt al operei „Baltagul” e recomandat să ţii cont de faptul că textul narativ este împărţit în capitole. Astfel, scurtul rezumat trebuie să conţină cele mai importante evenimente din cadrul acestor capitole.

Nu uita să menţionezi faptul că la începutul romanului „Baltagul” există un motto, alcătuit din două versuri ale baladei populare „Mioriţa”.

Exemplu

Inspirat de balada populară „Miorița”, Sadoveanu aşază la temelia viziunii sale întâmplarea celor trei ciobani, optând pentru deschiderea romanului cu un motto alcătuit din două versuri ale baladei: „Stăpâne, stăpâne/ Mai chiamă ș-un câne…”. În fond, romanul „Baltagul” are la bază aceeași idee: un oier, Nechifor Lipan, plecat la Dorna pentru a cumpăra oi, este ucis, încălcându-se…

...

Caracterizarea personajelor

Un personaj important al romanului este, fără îndoială, Gheorghiță Lipan. În realizarea caracterizării acestuia trebuie să ai în vedere metodele de caracterizare (directă, indirectă), precum ṣi trăsăturile fizice ṣi morale evidenţiate prin intermediul acestor procedee. Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului.

Exemplu

Gheorghiță Lipan este personaj secundar, masculin, individual și complex prin problematica pe care o propune. Trăsăturile sale sunt c…

...

Relația dintre Vitoria și Gheorghiță Lipan

Atunci când realizezi un eseu este foarte important să ai în vedere și relația dintre personaje. Drumul pe care Vitoria și Gheorghiță îl parcurg are dublu rol: aflarea adevărului și maturizarea tânărului.

Încercările la care este supus îl pregătesc pe Gheorghiță pentru viață, personajul evoluând treptat, iar temerile copilărești de la începutul romanului sunt transformate în stabilitate și curaj.

Fiind sfătuit de Vitoria, tânărul dovedește spirit justițiar și dorință de a face dreptate, acestea fiind chiar temele romanului. Nu uit…

...

Roman realist, tradițional, mitic

„Baltagul” este un roman tradițional, realist, obiectiv, mitic care ilustrează viziunea despre lume şi creaţie a autorului, surprinzând totodată viziunea mioritică asupra morții.

Viziunea autorului, dar ṣi tematica romanului pornesc de la principala coordonată a realismului, ṣi anume, crearea unei opere autentice în care sunt apărate și promovate valorile tradiționale, precum și întoarcerea la originile literaturii.

Astfel, pentru a demonstra apartenenţa la realism a romanului „Baltagul” trebuie să ai în vedere caracterul obiectiv, tradiționalismul, dar şi alte trăsături ale acestui curent literar vizibile în textul lui Sadoveanu. De asemenea, pentru a demonstra caracterul mitic al romanului „Baltagul” nu uita să amintești de a…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in