Comentariu

Introducere

În partea de început a oricărui eseu sau comentariu despre „Baltagul” este important să menționezi curentul cultural căruia îi aparţine romanul, dar ṣi faptul că, din punct de vedere tematic, este un roman tradiţional.

Nu uita să evidenţiezi ideea că, în realizarea subiectului romanului, Sadoveanu s-a inspirat din balada populară „Miorița”.

Exemplu:

„Baltagul”, publicat de către Mihail Sadoveanu în perioada interbelică, este un roman tradițional, obiectiv și realist, care ilustrează viziunea despre lume şi creaţie a autorului, surprinzând totodată viziunea mioritică asupra morții într-o nouă interpretare.

Optând pentru un roman tradițional, în care este promovată credința religioasă ortodoxă românească, Sadoveanu pune semnul egalităţii între literatură şi lumea trăită, opera sa fiind un „poem al naturii și al sufletului omului simplu”. Prin urmare,

Rezumat pe scurt

În realizarea rezumatului pe scurt al operei „Baltagul” e recomandat să ţii cont de faptul că textul narativ este împărţit în capitole. Astfel, scurtul rezumat trebuie să conţină cele mai importante evenimente din cadrul acestor capitole.

Nu uita să menţionezi faptul că la începutul romanului „Baltagul” există un motto, alcătuit din două versuri ale baladei populare „Mioriţa”.

Inspirat de balada populară „Miorița”, Sadoveanu aşază la temelia viziunii sale întâmplarea celor trei ciobani, optând pentru deschiderea romanului cu un motto alcătuit din două versuri ale baladei: „Stăpâne, stăpâne/ Mai chiamă ș-un câne…”. În fond, romanul „Baltagul” are la bază aceeași idee: un oier, Nechifor Lipan, plecat la Dorna pentru a cumpăra oi, este ucis, încălcându-se astfel legile morale. Vitoria, soția sa, cunoscând drumul pe care soțul ei trebuia să îl străbată, își dă seama că absența acestuia nu are justificare, astfel că îngrijorările încep să o macine.

....

Roman realist, tradițional, mitic

„Baltagul” este un roman tradițional, realist, obiectiv, mitic care ilustrează viziunea despre lume şi creaţie a autorului, surprinzând totodată viziunea mioritică asupra morții.

Viziunea autorului, dar ṣi tematica romanului pornesc de la principala coordonată a realismului, ṣi anume, crearea unei opere autentice în care sunt apărate și promovate valorile tradiționale, precum și întoarcerea la originile literaturii.

....

Perspectiva narativă

Perspectiva narativă are în vedere unghiul din care sunt povestite întâmplările. În „Baltagul” evenimentele sunt povestite la persoana a III-a, iar naratorul este obiectiv, aceste aspecte putând fi observate de-a lungul romanului.

 

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in