Autori români
Mihail Sadoveanu
Baltagul

Comentariu

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)

Rezumat pe scurt

În realizarea rezumatului pe scurt al opereli „Baltagul” e recomandat să ţii cont de faptul că textul narativ este împărţit în capitole. Astfel, scurtul rezumat trebuie să conţină cele mai importante evenimente din cadrul acestor capitole.

Nu uita să menţionezi faptul că la începutul romanului „Baltagul” există un motto, alcătuit din două versuri ale baladei populare „Mioriţa”.

Inspirat de balada populară „Miorița”, Sadoveanu aşază la temelia viziunii sale întâmplarea celor trei ciobani, optând pentru deschiderea romanului cu un motto alcătuit din două versuri ale baladei: „Stăpâne, stăpâne/ Mai chiamă ș-un câne…”. În fond, romanul „Baltagul” are la bază aceeași idee: un oier, Nechifor Lipan, plecat la Dorna pentru a cumpăra oi, este ucis, încălcându-se astfel legile morale. Vitoria, soția sa, cunoscând drumul pe care soțul ei trebuia să îl străbată, își dă seama că absența acestuia nu are justificare, astfel că îngrijorările încep să o macine.

....

Roman realist, tradițional, mitic

„Baltagul” este un roman tradițional, realist, obiectiv, mitic care ilustrează viziunea despre lume şi creaţie a autorului, surprinzând totodată viziunea mioritică asupra morții.

Viziunea autorului, dar ṣi tematica romanului pornesc de la principala coordonată a realismului, ṣi anume, crearea unei opere autentice în care sunt apărate și promovate valorile tradiționale, precum și întoarcerea la originile literaturii.

....

Perspectiva narativă

Perspectiva narativă are în vedere unghiul din care sunt povestite întâmplările. În „Baltagul” evenimentele sunt povestite la persoana a III-a, iar naratorul este obiectiv, aceste aspecte putând fi observate de-a lungul romanului.

 

Click aici pentru a citi eBook-ul acum