Lock

Nechifor Lipan

Lock

Romanul „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, a fost publicat pentru prima dată în anul 1930, având drept punct de plecare balada populară „Miorița”. Astfel, subiectul principal al operei este călătoria Vitoriei în căutarea soțului ei, Nechifor Lipan, un oier muntean ucis din cauza lăcomiei și a invidiei lui Ilie Cuțui și Calistrat Bogza (alți doi oieri). Un element de noutate îl reprezintă modul în care autorul construiește personajul Nechifor Lipan, „in absentia”: deși la începutul romanului personajul este mort, imaginea lui este reconstituită de-a lungul textului în cele mai mici detalii fizice și morale. Astfel, Mihail Sadoveanu, se folosește de o tehnică modernă, tehnica pâlniei pentru a crea, de fapt, un personaj secundar, mort la începutul diegezei, dar ce pare viu și prezent datorită detaliilor fizice și morale ce sunt reconstituite.

Deși Nechifor Lipan este personajul absent al romanului, prezența lui se manifestă prin intermediul celorlalte personaje, întrucât romanul prezintă călătoria în căutarea lui. Dispariția lui Nechifor constituie, așadar, pretextul pentru desfășurarea întregii acțiuni a romanului. Personaj secundar, masculin, individual, Nechifor este caracterizat în mod direct (foarte rar), dar în special în mod indirect. Caracterizarea directă a lui Nechifor este realizată de către narator, de către alte personaje, precum și de el însuși, prin autocaracterizare.

Portretul fizic

Portretul fizic al personajului este zugrăvit mai ales în amintirea altor personaje (îndeosebi a soției lui, Vitoria). Astfel, ea amintește „mustața aceea neagră”, „ochii aceia c...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in