Gheorghiță Lipan

Gheorghiță este fiul Vitoriei și al lui Nechifor Lipan. Personaj secundar, masculin și individual, el joacă un rol important în acțiunea romanului „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu. Publicat inițial în anul 1930, acesta se definește drept roman social, mitic, dar și ca roman al transhumanței.

Caracterizare directă

Gheorghiță este caracterizat în mod direct: de către autor, de către alte personaje, precum și prin autocaracterizare. Autorul îi realizează un portret succint, din care deducem că tânărul se afla la o vârstă importantă (șaptesprezece ani), fiind pe cale de a se maturiza și de a împlini vârsta adultă: „era un flăcău sprâncenat” și „abia începea să-i înfiereze mustăcioara”. 

Deși nu are talent oratoric, Gheorghiță poate comunica scurt și la obiect despre subiecte pe care le cunoaște, precum și despre propriile experiențe: „Nu prea era vorbăreț, dar știa să spuie destul de bine despre cele ce lăsase și cele ce văzuse”. Nostalgic, îi este greu să se despartă de frumusețile copilăriei: „acum, pus în fața altor realități, băiatul cugeta dureros, trist și deznădăjduit la trecerea vârstei fericite a copilăriei”.

Gheorghiță Lipan reprezintă tipologia tânărului aflat în curs de maturizare, care urmează un drum inițiatic pentru a păși în lumea adultă. Vitoria este cea care-i observă ti...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in