Alte personaje

Minodora

Minodora este fiica Vitoriei și a lui Nechifor Lipan, sora mai mare a lui Gheorghiță. Personaj secundar, feminin și individual, Minodora este caracterizată atât în mod direct, cât și indirect. Caracterizarea directă este realizată de către autor și alte personaje, iar în mod indirect, Minodora este caracterizată prin nume, prin relația cu alte personaje, trăsăturile ei morale reieșind și din comportament, gânduri și vorbe.

Caracterizarea prin nume

În timp ce Gheorghiță este protejatul mamei sale, Minodora are mai multe afinități cu Nechifor, care „o desmierda mai mult”. Caracterizarea prin nume dezvăluie și ea acest detaliu despre tânăra fată, întrucât tatăl fusese cel care-i alesese numele, simțind o apropiere față de fiica lui și din această cauză („așa cum auzise el de la o maică de la Agapia și-i plăcuse”).

Relația cu mama

Relația Minodorei cu mama este oarecum mai complicată decât cea cu tatăl, fiindcă mama era cea care se simțea datoare să reprezinte un bun model feminin pentru tânăra fată. Din această cauză, când Minodora primește o scrisoare de la „feciorul dascălului Andrei”, Vitoria consideră că aceasta era o mare indiscreție, dezamăgită de faptul că fiica ei nu respecta tradiția și principiile în baza cărora fusese crescută. Cu toate acestea, Minodora nu are un comportament cu a...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in