Caracterizare

Personajele romanului Baltagul de Mihail Sadoveanu sunt numeroase și bine individualizate, destinul lor fiind construit în funcție de trăsăturile de caracter.

În paginile de mai jos vei găsi atât o caracterizare direct 

Vitoria Lipan este personajul principal al operei, fiind unul dintre cele mai reprezentative modele din literatura română. Aceasta reprezintă tipul femeii de la munte, o fire energică și harnică, caracterizată de o inteligență nativă și care intuiește foarte bine evenimentele. Totodată, acțiunile și comportamentul Vitoriei subliniază tenacitatea, diplomația, abilitatea și capacitatea de disimulare care contribuie la aflarea adevărului.

Un alt personaj reprezentativ al romanului Baltagul este Gheorghiță Lipan, fiul Vitoriei și al lui Nechifor Lipan. Acesta este un personaj care reflectă nu doar tradiționalismul viziunii autorului, ci și preferința acestuia pentru acele personaje autentice, rupte din realitatea cotidiană. Personajul este surprins în evoluția de la adolescență până la maturitate, de unde și rezultă statutul de bildungsroman al operei.

Deși reprezintă personajul absent al romanului, Nechifor Lipan este foarte bine individualizat prin caracterizarea celorlalte personaje, dar și datorită portretului construit de autor. Acesta este un personaj înzestrat cu multe calități, motiv pentru care este și invidiat de cei din jur.

Minodora, Calistrat Bogza și Ilie Cuțui sunt personaje secundare, însă ocupă un rol...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in