Lock

Argumentare roman

Lock

Romanul este specia genului epic în proză, de dimensiuni ample, a cărei acțiune este deosebit de complexă și se desfășoară pe mai multe planuri narative, organizate la rândul lor prin alternanță sau înlănțuire. Intriga romanului este amplă și complicată, iar personajele sunt bine individualizate și multe la număr. Soarta personajelor romanului depinde de trăsăturile de caracter ale acestora, precum și de întâmplările care constituie subiectul operei.

„Baltagul” este un roman social, de tip tradițional, scris de Mihail Sadoveanu. Publicat pentru prima dată în anul 1930, el a fost descris de către criticul literar George Călinescu drept „o Mioriță de dimensiuni mari”. Ceea ce motivează afirmația lui Călinescu este atât versul din balada „Miorița” care constituie motto-ul romanului („Stăpâne, stăpâne, mai cheamă și-un câne”), cât și viziunea mioritică asupra morții, prezentă în acest roman.

Titlul are o semnificație deosebit de importantă, cuprinzând cele două idei principale a romanului: cea a înfăptuirii crimei, precum și cea a justiției „reparatoare” drept consecință. Baltagul este un topor cu două tăișuri, de el legându-se o serie de legende. Astfel, se spune că, atunci când este folosit în scop justițiar, pe baltag nu rămân urme de sânge. În romanul de față, această armă simbolizează justiția, fiind și instrumentul prin care se înfăptuiește dreptatea. 

Tema romanului este reprezentată de lumea arhaică a satului românesc și a țăranului moldovean ca element al conservării tradițiilor și orânduielilor vechi. În fața situațiilor dificile cu care acesta se confruntă, el va apela întotdeauna la principiile înrădăcinate în cultura lui de multă vreme, gândind, simțind și acționând în funcție de acestea. O altă tematică importantă care o însoțește pe cea menționată anterior este înfăptuirea dreptății, în spiritul consecințelor care urmează întotdeauna faptelor săvârșite.

Întrucât este o oper...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in