Lock

Baltagul

Lock

„Baltagul” este un roman tradițional, mitic, obiectiv și realist, scris de Mihail Sadoveanu și publicat pentru întâia oară în anul 1930, de către editura Cartea Românească. Opera prezintă călătoria și încercările Vitoriei Lipan, o femeie dintr-un sat de munte, de a-și găsi bărbatul, pe Nechifor Lipan, care a plecat la Dorna pentru a cumpăra oi, însă nu s-a mai întors acasă. Pentru scrierea acestei opere, Mihail Sadoveanu s-a inspirat din balada populară „Miorița”.

Fiind una dintre operele incluse în programa pentru examenul de Bacalaureat, echipa Liceunet a creat acest eBook sub forma unui portofoliu în care au fost incluse toate informațiile importante pe care trebuie să le cunoști pentru a înțelege romanul „Baltagul” de Mihail Sadoveanu și pentru a putea da răspunsuri cât mai complexe, fie că este vorba despre un comentariu, eseu, rezumat sau alt material.

Pentru a te ajuta să îți reamintești acțiunea romanului îți recomandăm să citești rezumatul pe capitole, povestirea pe momentele subiectului sau materialul care conține ideile principale. În plus, dacă la examenul de Bacalaureat vei primi tema de a realiza un eseu în care să prezinți tema și viziunea despre lume în romanul „Baltagul”, relația dintre două personaje sau particularități ale romanului realist interbelic, aici vei găsi sursele de inspirație de care ai nevoie. În plus, ți-am pregătit și un material care prezintă cele mai importante secvențe ale operei.

Totodată, dacă ai nevoie de ajutor pentru a contura portretul personajelor, îți punem la dispoziție caracterizarea Vitoriei Lipan, a lui Gheorghiță și a lui Nechifor, precum și a altor personaje secundare. Nu în ultimul rând, vei găsi detalii despre perspectiva narativă, argumentarea că romanul „Baltagul” este un bildungsroman, o fișă de lectură, precum și alte eseuri care să te ajute să înțelegi mult mai bine opera.

Accesând acest eBook vei găsi o alternativă la cărțile de comentarii și vei putea citi eseuri scrise într-un limbaj mult mai simplu și pe înțelesul tău.

 

Autori: Anamaria Mureșan, Alexandra Jebelean, Ioana Mititelu, Ioana Gane

Baltagul de Mihail Sadoveanu - Interpretarea textului literar

Editura Better Students

Timișoara

2023

ISBN 978-606-95649-4-3

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Baltagul

[44]
Review-urile utilizatorilor
  • 05/04/2020
    Scris de Elev in clasa a 12-a
    Destul de dezamăgită. Informațiile sunt haotice, repetitive și prea puțin dezvoltate. Eseurile nu respectă structura și cerințele, corectate pe actualul barem nu ar lua 50% punctaj.
    Bună ziua, Îți mulțumim pentru feedback și ne pare rău că materialul nu a fost pe măsura așteptărilor tale. Într-adevăr, eseurile sunt mai lungi de 400 de cuvinte, însă ele au fost concepute în acest fel pentru a acoperi cât mai multe detalii. Te asigurăm că informațiile prezentate sunt corecte și respectă structura prevăzută de cerințele de la examenul de Bacalaureat. Spre exemplu, în cazul unui eseu despre particularitățile textului narativ cerința următoarele repere: – evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului narativ studiat într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică; – comentarea a două episoade/secvențe relevante pentru tema textului narativ studiat; – analiza a două elemente de structură, de compoziție și de limbaj, semnificative pentru textul narativ studiat (de exemplu: acțiune, conflict, relații temporale și spațiale, incipit, final, tehnici narative, instanțe ale comunicării narative, perspectivă narativă, registre stilistice, limbaj etc.). Dacă vei citi eseul Baltagul - Particularități romanului, vei observa că a fost redactat ținând cont de aceste repere. Astfel, în cel de-al treilea paragraf se vorbește despre caracterul realist al romanului (primul reper). În paragrafele următoare sunt prezentate secvențele reprezentative ale romanului (al doilea reper), iar la final se vorbește despre limbaj, perspectiva narativă (reperul trei). De asemenea, mai vrem să menționăm că aceste eseuri sunt orientative și reprezintă o sursă de inspirație pe care o poți dezvolta pentru a redacta propriile materiale. Pentru explicații mai detaliate îți sugerăm să citești eBook-ul în întregime pentru că fiecare capitol abordează un anumit subiect. Baftă la examen!
    Echipa editorială Liceunet.ro
  • 03/18/2018
    Scris de Elev in clasa a 12-a
    Informația este foarte bună, dar ar fi util să realizați eseuri și pe noua structură a bacalaureatului 2018.
    Eseurile sunt redactate respectând structura de la Bacalaureat, însă sunt puțin mai complexe, oferind astfel o viziune mai amplă asupra operei și ajutându-vă să înțelegeți mult mai bine textul.
    Echipa editorială Liceunet.ro
  • 11/22/2022
    Scris de Elev in clasa a 11-a
    ooooooo
  • 11/16/2020
    Scris de Profesor de liceu
    Este foarte bine structurat, ceea ce ii ajuta pe elevi sa inteleaga mai bine