Mihail Sadoveanu
Mihail Sadoveanu a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. S-a născut în data de 5 noiembrie 1880 la Pașcani, iar cariera sa impresionantă avea să se întindă pe o perioadă de 50 de ani. Distingându-se drept unul dintre cei mai prolifici prozatori români, Sadoveanu rămâne în amintirea românilor în special datorită romanelor sale istorice și de aventuri.
Mihail Sadoveanu | Opere incluse în programa pentru Bacalaureat
- Hanu-Ancuței (1928)
- Baltagul (1930)
Mihail Sadoveanu | Opere
Opera lui Mihail Sadoveanu este monumentală, cuprinzând în total peste o sută de volume. Cele mai cunoscute și semnificative opere ale lui Sadoveanu sunt, după cum urmează:
- Șoimii (1904)
- O istorie de demult (1907)
- Apa morților (1911)
- Neamul Șoimăreștilor (1915)
- Umbre (1919)
- Strada Lăpușneanu (1921)
- Oameni din lună (1923)
- Ți-aduci aminte (1923)
- Țara de dincolo de negură (1926)
- Dumbrava minunată (1926)
- Dimineți de iulie. Stigletele (1927)
- Împărăția apelor (1928)
- Zodia Cancerului sau vremea Ducăi-Vodă (1929)
- Depărtări (1931)
- Creanga de aur (1933)
- Locul unde nu s-a întâmplat nimic (1933)
- Nopțile de Sânziene (1934)
- Viața lui Ștefan cel Mare, biografie (1934)
- Cuibul invaziilor (1935)
- Valea Frumoasei (1938)
- Frații Jderi (1935-1942)
- Divanul persian (1940)
- Anii de ucenicie (1944)
- Caleidoscop (1946)
- Nada Florilor (1951)
- Nicoară Potcoavă (1952)
Mihail Sadoveanu | Date despre autor
A urmat studiile Facultății de Drept de la București, iar în anul 1897 își face deja debutul literar în revista bucureșteană „Dracu”. Un an mai târziu, începe colaborarea la foaia „Viața nouă”, alături de Gala Galaction, Tudor Arghezi și alții. Debutul editorial are loc în 1904, cu patru volume simultan: „Povestiri”, „Dureri înăbușite”, „Crâșma lui Moș Precu” și „Șoimii”. Drept urmare, Nicolae Iorga, care a remarcat interesul vădit al scriitorului pentru istorie, a denumit anul 1904 „anul Sadoveanu”.
Activitatea lui Sadoveanu a fost deosebit de bogată și nu s-a rezumat la a scrie. În anul 1910, el este desemnat director al Teatrului Național din Iași, iar în 1919 editează revista „Însemnări literare” alături de Tudor Arghezi. În anul 1921, Sadoveanu devine membru al Academiei Române. De asemenea, cu ocazia instaurării regimului comunist în România, Sadoveanu adoptă noile norme impuse, drept pentru care devine președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale (cea mai înaltă funcție politică ocupată de un scriitor român în timpul regimului comunist). În anul 1955, este onorat cu titlul de Erou al Muncii Socialiste. Mihail Sadoveanu a primit Premiul Lenin pentru Pace în 1961.
Opera sa înglobează trei etape: o etapă sămănătoristă (cea de început, care cuprinde nuvele și povestiri), o a doua etapă, mitico-simbolică, aparținând perioadei interbelice („Creanga de aur”, „Divanul persian”), precum și o ultimă fază, corespunzătoare realismului socialist, manifestată după instaurarea regimului comunist în România. Stilul său literar a fost puternic influențat de personalitatea, experiența de viață și contextul în care scriitorul a trăit. Opera lui este caracterizată, printre altele, de aplecarea asupra vieții tradiționale și a societății patriarhale a satului românesc. O altă caracteristică este recurgerea lui Sadoveanu la tipuri literare. Tudor Vianu a remarcat portretizarea de către Sadoveanu a țăranului român drept „un tip superor de om, un om eroic”. El creează, de asemenea, tipologii de înțelepți populari, ale căror opinii privind existența sunt de o natură umanistă, adesea în contrast cu principiile raționalismului caracteristic culturii occidentale. Este important de reținut că Mihail Sadoveanu este creatorul romanului istoric românesc.

Mihail Sadoveanu / Studio Victory 39, Bucharest / Domeniul Public
Produsele noastre pentru Mihail Sadoveanu
- BaltagulLimba și literatura română
„Baltagul” este un roman tradițional, mitic, obiectiv și realist, scris de Mihail Sadoveanu și publicat pentru întâia oară în anul 1930, de către editura Cartea Românească. Opera prezintă călătoria și (…)
- Creanga de aurLimba și literatura română
Creanga de aur este un roman care poartă semnătura lui Mihail Sadoveanu și care a fost publicat în anul 1933. Opera este un complexă, ea putându-se defini atât a roman istoric, roman filosofic, roman (…)
- Divanul persian de Mihail SadoveanuLimba și literatura română
Divanul persian este o operă scrisă de Mihail Sadoveanu în anul 1940 care se aseamănă foarte mult cu culegerea de povestiri „1001 de nopți”, o serie de istorisiri despre înțelepciunea învățaților și l (…)
- Domnul TrandafirLimba și literatura română
Domnul Trandafir este o operă care îi aparține lui Mihail Sadoveanu, fiind publicată pentru prima oară în anul 1905, în revista „Albina”. Ulterior, povestirea a fost inclusă în volumul „La noi în Viiș (…)
- Dumbrava minunatăLimba și literatura română
Dumbrava minunată este o povestire scrisă de Mihail Sadoveanu și publicată pentru prima dată în anul 1926, în volumul „Povestiri pentru copii”. Sadoveanu a abordat adesea în operele sale tema copiilor (…)
- Frații JderiLimba și literatura română
Opera Frații Jderi de Mihail Sadoveanu cuprinde romanele Ucenicia lui Ionuț (1935), Izvorul-alb (1936) și Oamenii Măriei sale (1942) și este considerată o trilogie cu temă istorică, întrucât prezintă (…)
- Hanu AncuțeiLimba și literatura română
Hanu Ancuței de Mihail Sadoveanu este un volum de nouă povestiri, publicat în anul 1928. Tehnica ce stă la baza scrierii acestei opere este povestirea în ramă (poveste în poveste), pe care Sadoveanu a (…)
- HultanulLimba și literatura română
Hultanul este o povestire scrisă de Mihail Sadoveanu și publicată pentru prima dată în anul 1935, în volumul „Povestiri pentru copii”. Sensul principal al cuvântului „hultan” este, de fapt, hoț cu exp (…)
- În pădurea PetrișoruluiLimba și literatura română
În pădurea Petrișorului este un text care îi aparține lui Mihail Sadoveanu, făcând parte din volumul „Domnu` Trandafir, În pădurea Petrișorului și alte povestiri.” Opera prezintă un eveniment petrecut (…)
- Nada FlorilorLimba și literatura română
Nada Florilor, romanul subintitulat Amintirile unui pescar cu undița, a fost scris de către Mihail Sadoveanu și publicat pentru prima dată în anul 1950, la editura Tineretului din București. În cadrul (…)
- Neamul ȘoimăreștilorLimba și literatura română
Neamul Șoimăreștilor este un roman istoric al scriitorului Mihail Sadoveanu și a apărut pentru prima dată în perioada 1912-1913, în revista literară Viața românească, iar mai apoi a fost publicat în t (…)
- Nicoară PotcoavăLimba și literatura română
Nicoară Potcoavă este ultimul roman al scriitorului Mihail Sadoveanu și a fost publicat pentru prima data în anul 1952, volumul fiind tipărit de către editura Tineretului din București. Opera reia acț (…)
- Țara de dincolo de negurăLimba și literatura română
Țara de dincolo de negură este un volum de optsprezece povestiri scrise de Mihail Sadoveanu și publicate între anii 1924 și 1925, în revista Lumea. În anul 1926 textele au fost incluse în volum la edi (…)
- Un om necăjitLimba și literatura română
Un om necăjit este o povestire al cărei autor este scriitorul Mihail Sadoveanu. Autor a aproape o sută de volume, Sadoveanu este unul dintre cei mai importanți și talentați prozatori români. El se rem (…)
- Venea o moară pe Siret de Mihail SadoveanuLimba și literatura română
Venea o moară pe Siret este titlul unui roman scris de Mihail Sadoveanu. Scrierea acestei opere s-a întins pe mai mulți ani, în perioada 1908-1923, fiind textul la care autorul a lucrat cel mai mult, (…)
- VestitoriiLimba și literatura română
Vestitorii este o povestire scrisă de Mihail Sadoveanu și publicată pentru prima oară în anul 1907, în volumul „La noi în Viișoara”. Textul are ca temă sărbătoarea Crăciunului, spunând povestea a doi (…)
- Zodia canceruluiLimba și literatura română
Opera Zodia cancerului sau Vremea Ducăi Vodă este un roman istoric care aparține scriitorului Mihail Sadoveanu. Considerat drept „cel mai bun roman istoric românesc”, textul a fost publicat pentru pri (…)