Mihail Drumeș
Născut la Ohrid, în Macedonia, în 26 noiembrie 1901, Mihail Drumeș provine dintr-o familie de origine aromână, ai cărei membri se stabilesc, până la urmă, în Oltenia.
Dramaturg, nuvelist, realizator de proză scurtă și romancier român, Drumeș s-a bucurat de multă popularitate în perioada interbelică.
Mihail Drumeș | Opere
- Capcana, nuvele și schițe, Craiova, 1927;
- Sfântul Părere, București, 1930;
- Ioana D'Arc, Vălenii de Munte, 1937;
- Invitație la vals, București, 1939;
- Scrisoarea de dragoste, roman, București, 1938;
- Năluca, București, 1940;
- Trei comedii. Școala nevestelor. Calul de curse. Liniștea soțului. Bucuresti, 1940;
- O crimă pasională, București, 1941;
- Teatru, București, 1942;
- Elevul Dima dintr-a șaptea, București, 1946;
- Se revarsă apele, București, 1961;
- Codrul Vlasiei, roman, București, 1966;
- Arde Prahova, București, 1974;
- Povestiri despre cutezători, București, 1977
- Povestea neamului românesc, de la început și până în zilele noastre, București, 1978-1979.
Mihail Drumeș | Date despre autor
Din cauza stagiului militar și a războiului, acesta își întrerupe studiile în perioada liceului. Debutul literar al scriitorului a avut loc la revista „Flamura” în anul 1922, iar debutul editorial, cu volumul de nuvele și schițe „Capcana”, apărut în anul 1927. Între anii 1922 și 1924, Teatrul Național din Craiova adaugă în repertoriu piesa „Rămășagul”, semnată de Drumeș. Din nefericire, aceasta nu va sfârși prin a fi jucată pe scena teatrului.
Mihail Drumeș devine și cronicar dramatic la ziarul „Rampa” din București pentru Teatrul Național din Craiova. În 1925 promovează examenul de bacalaureat la Colegiul „Carol I” din Craiova. Între anii 1924 și 1928, Mihail Drumeș este student la Facultatea de Filosofie și Litere a Universității din București.
„Capcana” este numele primului volum de proză publicat de Mihail Drumeș, fiind bine primită de critica literară. În anul 1927, scriitorul devine membru al Societății Scriitorilor Români, urmând să fie și membru al Societății Autorilor Dramatici. În 1930, scriitorul publică în foileton, în ziarul „Dimineața”, primul său roman, denumit „Sfântul Părere”, apărut în același an și la Editura „Cartea românească”. La inițiativa lui Nicolae Iorga, în 1932, Drumeș tipărește, în cadrul Editurii „Datina românească” din Vălenii de Munte, prima sa piesă, „Ioana d'Arc”. Piesa de teatru este înscrisă mai apoi în repertoriul „Naționalului clujean”. În anul 1936 apare romanul „Invitația la vals”, la editura „Vremea”. Opera înregistrează, de-a lungul timpului, 35 de ediții, obținând un record unic până atunci în materie de tiraj.
Mihail Drumeș a fost unul dintre cei mai citiți scriitori din perioada interbelică. În anul 1982, în data de 27 februarie, scriitorul încetează din viață la București, lăsând drept moștenire literară numeroase volume de proză, piese de teatru, precum și scenarii de filme.
- Cazul Magheru de Mihail DrumeșLimba și literatura română
Cazul Magheru este unul dintre cele mai de succes romane ale lui Mihai Drumeș. Opera a fost publicată pentru întâia oară în anul 1930, în ziarul Dimineața, iar apoi ca volum la editura Cartea româneas (…)
- Elevul Dima dintr-a șapteaLimba și literatura română
Elevul Dima dintr-a șaptea este o carte care poartă semnătura lui Mihail Drumeș, fiind publicată pentru prima dată în anul 1946, de către Editura Bucur Ciobanul, instituție care aparținea autorului. O (…)
- Invitație la vals de Mihail DrumeșLimba și literatura română
Romanul „Invitație la vals” poartă semnătura scriitorului Mihail Drumeș (numele său real fiind Mihail Dumitrescu) și a fost publicat în anul 1936 de către Editura Vremea. O particularitate a romanului (…)
- Povestiri despre cutezători de Mihail DrumeșLimba și literatura română
Povestiri despre cutezători este numele unui volum scris de Mihail Drumeș și publicat pentru întâia oară în anul 1977, la editura „Ion Creangă”. Opera cuprinde o serie de povestiri inspirate de din vi (…)
- Scrisoare de dragoste de Mihail DrumeșLimba și literatura română
Scrisoare de dragoste este un roman scris de Mihail Drumeș și publicat pentru întâia oară în anul 1938. Opera este structurată în trei părți, cu titluri sugestive: „Un băiat și o fată se întâlnesc, se (…)