Rezumat

Ai nevoie de un rezumat al romanului „Nicoară Potcoavă” de Mihail Sadoveanu pentru a-ți reaminti care sunt cele mai importante evenimente care se petrec de-a lungul operei și pentru a putea răspunde corect la cerințele pe care le întâlnești în manualul de limba și literatura română? Citind acest material îți vei reaminti cum plănuiește Nicoară Potcoavă să răzbune trădarea și uciderea lui Ioan Vodă.

Romanul istoric de aventuri „Nicoară Potcoavă” este semnat de Mihail Sadoveanu, acesta fiind și ultimul roman al scriitorului. Publicat pentru prima dată în anul 1952 de către Editura Tineretului din București, „Nicoară Potcoavă” reia acțiunea romanului „Șoimii” (1904), care îi aparține aceluiași autor...

Acţiunea romanului începe în anul 1576, când se împliniseră deja doi ani de la uciderea mișelească a lui Ioan-Vodă cel Cumplit. Fraţii săi, Nicoară şi Alexandru Potcoavă, se întorc în Moldova cu gând de răzbunare împotriva călăilor fratelui lor (boierul Ieremia Golia, grecul renegat Cigala și vodă Petru-Şchiopul). Cei doi trec Nistrul și atacă palatul domnesc de la Iași, dar Nicoară este rănit ca urmare a unei bătălii împotriva turcilor, văzându-se nevoit să se retragă. 

Îndreptându-se către vest pentru a păcăli inamicii, Nicoară poposeşte împreună cu tovarăşii săi la moşia Davidenilor. Acolo, el şi Alexandru se îndrăgostesc amândoi de Ilinca, nepoata boierului Davideanu şi fiica trădătorului Golia. Între timp, apar în sat iscoadele domnești, ceea ce grăbește plecarea drumeților. Aceștia hotărăsc să recurgă la ajutorul cazacilor zaporojeni pentru ca domnia lui vodă Şchiopu, a boierilor fățarnici şi a turcilor să fie definitiv înlocuită cu cea a unui conducător benefic pentru țara sa.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in