Comentariu

...

Tema 

O bună analiză a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema reflectată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „Speranța”, tema este foarte ușor de identificat, ea identificându-se chiar cu titlul textului. 

Exemplu

În poezia „Speranța”, tema predominantă se identifică întocmai cu titlul textului. Astfel, Eminescu descrie modul în care un sentiment atât de puternic este capabil să afecteze…

...

Comentariu pe strofe

Recomandăm realizarea comentariului poeziei dedicând o atenție sporită structurii poeziei, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare și exprimate prin intermediul figurilor de stil. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în text!

Exemplu

Poezia „Speranța”, de Mihai Eminescu, este împărțită în nouă strofe egale ca lungime, fiecare strofă cuprinzând câte cinci versuri. Dintre acestea, prima și ultima strofă sunt identice, acesta reprezentând un element generator de simetrie a textului. Ideea principală a acestei strofe constă în efectul miraculos al speranței („Cum mângâie dulce, alină uşor/ Speranţa pe toţi muritorii!”), precum și în natura sa iluzorie („Şi pier, cum de boare pier norii”).
[...]
Strof…

...

Apartenența la genul liric

Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Speranța” la genul liric, trebuie să ai în vedere caracteristicile acestui gen literar: autorul exprimă în mod direct propriile gânduri, idei și sentimente cu ajutorul prezenței eului liric, care, la rândul său, își face simțită prezența în text prin mărci lexico-gramaticale. Modul principal de expunere într-un text liric este fie monologul liric (adresat sau nu), fie descrierea. O operă lirică nu prezintă fapte, ori întâmplări, aceasta ne…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in