Tema și viziunea despre lume

Citind acest eseu îți va fi mult mai ușor să prezinți cum sunt evidențiate teme precum condiția omului de geniu sau cosmogonia în poezia Scrisoarea I de Mihai Eminescu.

Totodată, vei putea folosi acest material pentru a rezolva corect cerința primită de elevii de la profilul uman care au susținut Bacalaureatul în data de 02 iulie 2012 (sesiunea iunie-iulie) când li s-a cerut să scrie un eseu în care să prezinte tema și viziunea despre lume într-un text aparținând lui Mihai Eminescu.

„O altă temă care dovedeṣte caracterul romantic al poemului eminescian, dar totodată evidenţiază ṣi viziunea despre lume a poetului este tema condiţiei omului de geniu, marginalizat de societatea meschină din care face parte: «De asupra tuturora se ridică cine poate, / Pe când alţii stând în umbră şi cu inima smerită / Neştiuţi se pierd în taină ca şi spuma nezărită». Viziunea lui Eminescu este pesimistă, ea fiind influenţată de ideea filozofică schopenhaueriană conform căreia geniul este condamnat nefericirii. Posteritatea este grav criticată în tabloul al patrulea, ea fiind percepută ca incapabilă de a recunoaṣte adevăratele valori, de a perpetua opera savantului: «O să-şi bată alţii capul s-o pătrunză cum a fost?». Prin urmare, chiar ṣi opera este destinată pieirii, timpul ireversibil acoperind totul cu negura sa: «Poţi zidi o lume-ntreagă, poţi s-o sfarămi... orice-ai spune, / Peste toate o lopată de ţărână se depune.».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in