Fișă de lectură

Titlul operei literare: „Scrisoare I”

Autorul: Mihai Eminescu

Volumul din care face parte opera: „Opera lui Mihai Eminescu, volumul al doilea” (apărut postum)

Date despre operă: „Scrisoarea I” face parte din opera de maturitate artistică a lui Mihai Eminescu. Prima sa publicare a avut loc în anul 1881, în data de 1 februarie, în revista „Convorbiri literare”. Opera face parte din seria celor cinci „Scrisori”, care s-au numit inițial „Satire”, însă Titu Maiorescu le-a modificat numele.

Date importante despre viața și activitatea autorului: Mihai Eminescu s-a născut în data de 15 ianuarie 1850 în Moldova, județul Botoșani. Numele său real este Mihail Eminovici, însă operele sale sunt scrise sub pseudonimul „Mihai Eminescu”. El a scris deopotrivă poezie și proză, dar a avut și o bogată activitate jurnalistică. Majoritatea reprezentanților criticii literare române care s-au pronunțat după moartea scriitorului îl desemnează drept cea mai importantă voce poetică a literaturii române.

În timp ce lucra ca sufleor şi copist la Teatrul Naţional, poetul îl cunoaşte pe I. L. Caragiale. Eminescu a studiat la Viena între anii 1869 și 1872. Acolo, el s-a împrietenit cu Ioan Slavici și a urmat cursurile Facultății de Filosofie și Drept. Apoi, el debutează ca publicist în ziarul „Albina” din Pesta.

Eminescu a activat în societatea politico-literară „Junimea”, unde l-a introdus mai apoi și pe Ion Creangă. Poetul a lucrat și ca redactor la „Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator. Eminescu a fost intens preocupat de temele caracteristice Romantismului european, fiind influențat de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer și de cele ale lui Immanuel Kant.

Poetul s-a stins din viață în data de 15 iunie 1889, iar apoi a fost înmormântat în cimitirul Bellu din București.

Alte opere ale autorului: „Ce te legeni...”, „Luceafărul”, „Sărmanul Dionis”, „Revedere”, „Călin”, „Lacul”, „Glossă”, „O, rămâi”.

Genul literar: Genul liric

Curent literar: Romantism

Specie literară:  Epistolă

Semnificația titlului: Titlul operei denumește specia literară a acesteia, alături de care se află cifra „1”. Poem filosofic de factură romantică, „Scrisoarea I” deschide seria celor cinci Scrisori eminesciene, inspirate din Epistolele lui Horațiu, care l-au fascinat pe Eminescu încă din primii ani ai tinereții sale.

Tema poeziei: Tema poemului este destinul...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in