Rezumat

Rezumatul nuvelei „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu te va ajuta să îți reamintești povestea protagonistului, Dionis, și să scrii eseuri cât mai complexe referitoare la acest text de factură romantică.

„ Sărmanul Dionis” este prima nuvelă fantastică aparținând literaturii române. Aceasta datează din vremea desfășurării studiilor lui Mihai Eminescu la Viena și a fost publicată pentru prima dată în revista „Convorbiri literare” în anul 1872. Titlul nuvelei face trimitere la tema principală pe care lucrarea o abordează, și anume, condiția omului de geniu în cadrul unei societăți incompatibile cu valorile sale. Epitetul „sărmanul” este menit să descrie nu neapărat condiția materială nefericită a tânărului Dionis, protagonistul operei, ci destinul său tragic în întregime, din care singura evadare posibilă este evadarea în vis.

Introducerea conține o meditație a autorului, referitoare la felul în care cu toții percepem lumea raportându-ne la organele de simț, în lipsa cărora realitatea și, implicit, timpul, devin inexistente, iar călătoria în timp devine posibilă. Odată cu sfârșitul meditației începe acțiunea nuvelei. Ne este prezentat protagonistul, Dionis, un orfan sărac ce se plimbă pe străzile Bucureștiului într-o seară ploioasă, în căutarea unui adăpost pe care îl găsește într-o cârciumă.

Când ploaia se oprește, tânărul pornește spre casă. Aici, atmosfera nu este mai puțin mohorâtă decât cea de afară. Casa este o ruină friguroasă în care mișună șoareci și insecte, iar singura alinare este oferită de teancurile de cărți vechi citite cu pasiune la lumina lumânării și mai apoi, a lunii, precum și de către portretul tatălui său, pe vremea când acesta avea vârsta lui Dionis.

Aflăm apoi povestea familiei tânărului. Tatăl său provenea dintr-un mediu aristocratic de care se îndepărtase pe când fusese adolescent. Pe mama lui Dionis, Maria, o cunoscuse în casa preotului cu care locuia, Maria fiind fiica acestuia.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in