Particularitățile nuvelei

Folosind acest eseu vei putea răspunde corect dacă la examenul de Bacalaureat la limba și literatura română vei primi cerința de a scrie un eseu despre particularitățile nuvelei Sărmanul Dionis de Mihai Eminescu.

De asemenea, acest material îți va folosi pentru a răspunde corect la cerința de a scrie „un eseu de 2 – 3 pagini, în care să prezinți particularitățile nuvelei, prin referire la o operă literară studiată, din literatura română”, regăsită în modelul publicat pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării pentru sesiunea din anul 201o a examenului de Bacalaureat.

„La acțiunea caracteristică nuvelei participă diferite personaje, dar se evidențiază în special caracterizarea complexă a personajului principal. De altfel, putem observa acest aspect în „Sărmanul Dionis” începând cu titlul operei, care, prin intermediul structurii sale subiective, plasează în centrul său protagonistul narațiunii. Dionis este caracterizat de-a lungul lucrării drept un tânăr orfan de aproape optsprezece ani, cu o situație materială precară și o imaginație ieșită din comun. (...) O caracteristică a nuvelei constă în reliefarea cadrelor spațial și temporal. Astfel, acțiunea se desfășoară pe parcursul unui interval de timp prelungit, în mai multe locuri. În „Sărmanul Dionis” avem de-a face cu o călătorie în timp, cu aproximativ patru secole în trecut (din secolul al XIX-lea până în vremea lui Alexandru cel Bun, în secolul al XV-lea). De asemenea, acțiunea are loc în două planuri opuse: cel real și cel fantastic.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in