Fișă de lectură

Fișa de lectură a nuvelei Sărmanul Dionis de Mihai Eminescu te va ajuta să îți reamintești detalii importante despre această operă precum tema, semnificația titlului sau date despre autor și opera acestuia.

Alte opere ale autorului: „Luceafărul”, „Floare albastră”, „Ce te legeni...”, „Revedere”, „Călin”, „Lacul”, „Glossă”, „O, rămâi...”.

Genul literar: Genul epic

Curent literar: romantism

Semnificația titlului: Titlul nuvelei face referire la protagonistul acesteia: Dionis, un tânăr intelectual sărac și singur. Epitetul „sărmanul” este menit să descrie nu neapărat condiția materială nefericită a tânărului Dionis, protagonistul operei, ci destinul său tragic în întregime, din care singura evadare posibilă este evadarea în vis.

Tema nuvelei: Tema centrală a nuvelei „Sărmanul Dionis” este condiția omului de geniu aflat în căutarea cunoașterii absolute și trăitor într-o lume incompatibilă cu valorile sale, o lume care reprezintă un mediu precar pentru șansele de reușită ale protagonistului. Această temă este o oglindire a viziunii romantice eminesciene despre lume.

Tipul nuvelei: nuvelă fantastică

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in