Relația dintre două personaje

Echipa Liceunet a conceput acest eseu pentru a-ți fi mai ușor să înțelegi cum evoluează relația dintre Dionis și Maria, personajele centrale ale nuvelei scrise de Mihai Eminescu.

De asemenea, acest text răspunde la cerința de a scrie „un eseu de 2-3 pagini n care să prezinţi relația dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată”, pe care au primit-o elevii de clasa a XII-a de la profilul uman la sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului din 2015.

„Prin modul în care ea evoluează, relația dintre cele două personaje, Dionis și Maria, contribuie semnificativ la evidențierea ideilor centrale ale acesteia, iar modul în care cei doi relaționează  are o semnificație deosebită pentru deslușirea înțelesurilor complexe ale nuvelei de față.

Dionis este personajul principal al nuvelei și este caracterizat atât în mod direct, cât și indirect, de către autorul însuși. La rândul său, Maria (personaj secundar, individual, feminin) reprezintă un ideal pe care Dionis și-l imaginează mereu: «Adesa şi-o închipuia pe acea umbră argintie cu faţa albă şi păr de aur şi parcă simţea mânuţele-i calde şi înguste în mâinile lui, şi parcă-i topea ochii sărutându-i». O prezență angelică,  ce reprezintă deopotrivă dragoste și încredere, ea aparține lumii, fiind asemenea unei oglinzi a stărilor lui Dionis.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in