Lock

Particularități de construcție a unui personaj

Lock

Citind acest eseu îți va fi mai ușor să remarci care sunt mijloacele pe care autorul le folosește pentru a construi portretul personajului principal al nuvelei „Sărmanul Dionis”. În plus, vei putea folosi textul ca sursă de inspirație dacă vei primi cerința de a scrie un eseu în care să prezinți particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

Particularitățile de construcție a personajelor nuvelei depind în mare măsură de trăsăturile acesteia. Specie a genului epic de dimensiuni medii, nuvela prezintă o acțiune centrată pe un conflict puternic și pe evidențierea personajelor complexe și individualizate. Aceste personaje au deja caractere formate care nu evoluează semnificativ de-a lungul narațiunii.

„Sărmanul Dionis” este prima nuvelă fantastică aparținând literaturii române. Publicată pentru prima dată în anul 1872, în revista „Convorbiri literare”, ea datează încă din vremea desfășurării studiilor lui Mihai Eminescu la Viena și marchează o inovație în cadrul literaturii române.

Titlul nuvelei face trimitere la personajul principal, Dionis, relevând totodată ceva despre destinul tragic și condiția socială a acestuia, cu ajutorul epitetului „sărmanul”. Cele două cuvinte ce compun titlul au înțelesuri opuse, formând astfel un oximoron creat cu intenția de a accentua tragicul situației prin ironie. Astfel, în mitologia greacă, ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in