Eseu

Următorul text este un eseu despre opera „Sărmanul Dionis”, de Mihai Eminescu. În eseul de mai jos vei regăsi, în mare, toate informațiile de care ai nevoie pentru a te asigura că rezolvi corect subiectul de examen. Acesta conține următoarele: date despre operă, semnificația titlului, tema operei, viziunea autorului, particularități de caracterizare a personajului principal.

Totuși, pentru ca eseul tău să fie complex și bine realizat, te sfătuim să citești și celelalte materiale, întrucât ele au fost redactate respectând cu strictețe reperele impuse în cerința de la examenul de Bacalaureat.

Cea dintâi nuvelă fantastică din literatura română, „Sărmanul Dionis” a fost scrisă de Mihai Eminescu în perioada studiilor sale la Viena. Prima publicare a nuvelei a avut loc în revista „Convorbiri literare”, în anul 1872. Opera se definește drept nuvelă fantastică și se încadrează în curentul literar romantic.

Titlul nuvelei poartă numele protagonistului: Dionis, un tânăr sărac și singur, cu o inteligență excepțională și o mare sete de cunoaștere. Epitetul „sărmanul” descrie nu atât condiția materială precară a tânărului Dionis, ci mai degrabă destinul său tragic în general. Singura posibilitate de scăpare din această situație, întrevăzută de către protagonist, este evadarea în vis. Astfel, de-a lungul acțiunii nuvelei se conturează lumi paralele care apar în visele tânărului. În universul său oniric, el trăiește experiențe spirituale și dobândește identități multiple.

Tema principală a nuvelei „Sărmanul Dionis” este reprezentată de condiția omului de geniu aflat în căutarea cunoașterii absolute și trăitor într-o lume incompatibilă cu valorile sale, o lume care reprezintă un mediu precar pentru șansele de reușită ale protagonistul...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in