Comentariu

Odată ce vei citi explicațiile de pe această pagină vei înțelege mult mai bine nuvela „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu și vei putea scrie eseuri ample despre această operă. În plus, vei ști care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi în scrierea unui comentar…

...

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Sărmanul Dionis” este important să menționezi apartenența nuvelei la un anume curent literar, precum și faptul că aceasta este prima nuvelă fantastică apărută în cadrul literaturii române. Ideal ar fi să adaugi și alte elemente ce marchează noutatea acestei nuvele pentru literatura română a secolului al XIX-lea.

De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

„Sărmanul Dionis” este prima nuvelă fantastică aparținând literaturii române. Publicată pentru prima dată în anul 1872 în revista „Convorbiri literare”, ea datează încă din vremea desfășurării studiilor lui Mihai Eminescu la Viena și marchează o inovație în cadrul literaturii române. Nuvela de f…

...

Rezumat scurt

Recomandăm realizarea rezumatului pe scurt al nuvelei Sărmanul Dionis ținând cont de faptul că acțiunea acesteia poate fi împărțită pe momentele subiectului. Astfel, în redactarea acestui scurt rezumat nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de întâmplările-cheie petrecute de-a lungul fiecărui moment al subiectului în parte. 

Exemplu​ de rezumat scurt

Introducerea conține o meditație a autorului, referitoare la felul în care cu toții percepem lumea raportându-ne la organele de simț, în lipsa cărora realitatea și, implicit, timpul, devin inexistente, iar călătoria în timp devine posibilă. Odată cu sfârșitul meditației începe acțiunea nuvelei. Ne este prezentat protagonistul, Dionis, un orfan sărac ce se plimbă pe străzile Bucureștiului într-o seară ploioasă, în căutarea unui adăpost pe care îl găsește într-o cârciumă.

Când ploaia se oprește, tânărul pornește spre casă. Aici, atmosfera nu este mai puțin mohorâtă decât cea de afară. Casa este o ruină friguroasă în care mișună șoareci și insecte, alinarea fiindu-i oferită de teancurile de cărți vechi citite cu pasiune la lumina lumânării și mai apoi, a lunii, precum și de către portretul tatălui său, de pe vremea când acesta avea vârsta lui Dionis.

Aflăm apoi povestea familiei tânărului. Tatăl său provenea dintr-un mediu aristocratic de care se îndepărtase pe când fusese adolescent. Pe mama lui Dionis, Maria, o cunoscuse în casa preotului cu care locuia, Maria fiind fiica acestuia. Moartea timpur…

...

Personaje

Cel mai la îndemână personaj pe care îl poți alege în cazul acestei nuvele, Sărmanul Dionis, este chiar protagonistul, Dionis. În redactarea caracterizării personajului vei avea în vedere stabilirea tipologiei personajului (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestuia (directă/indirectă). Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul nuvelei.

Exemplu

Particularitățile de construcție a personajelor nuvelei Sărmanul Dionis depind în mare măsură de trăsăturile acesteia. Specie a genului epic de dimensiuni medii, nuvela prezintă o acțiune centrată pe un conflict puternic și pe evidențierea personajelor complexe și individualizate. Aceste personaje au deja caractere formate care nu evoluează semnificativ de-a lungul narațiunii.

Personaj principal, masculin, individual, Dionis este protagonistul nuvelei eminesciene „Sărmanul Dionis”, precum se poate observa…

...

Nuvelă fantastică

„Sărmanul Dionis” nu este o simplă nuvelă fantastică, ci, după cum am observat mai sus, este prima nuvelă fantastică apărută vreodată în cadrul literaturii române. Nuvela este o operă epică în proză, ce se situează ca întindere între roman și schiță, cu o acțiune mai complexă decât a schiței și cu un singur fir narativ.

„Sărmanul Dionis” se încadrează în categoria acestei specii literare și a fost publicată pentru prima dată în revista „Convorbiri literare” în anul 1872. Elementele de structură și compozi…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in