Fișă de lectură

Titlul operei literare: „Sara pe deal”

Autorul: Mihai Eminescu

Volumul din care face parte opera: „Poesii”

Date importante despre viața și activitatea autorului: Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român. Născut în data de 15 ianuarie 1850 în Moldova, județul Botoșani, este considerat de către o mare parte a criticii literare postume drept cea mai importantă voce poetică a literaturii române. A asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară „Junimea”, și a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de șaisprezece ani, iar trei ani mai târziu a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele lui Mihai Eminescu (patruzeci și șase de volume) au fost dăruite Academiei Române de către Titu Maiorescu, în 1902. Poetul s-a stins din viață în data de 15 iunie 1889, iar apoi a fost înmormântat în cimitirul Bellu din București.

Alte opere ale autorului:Luceafărul”, Ce te legeni...”, „Floare albastră”, „Sărmanul Dionis”, „Revedere”, „Călin”, „Lacul”, „Glossă”, „O, rămâi”, „Doina”, „Apari să dai lumină”, „Atât de fragedă”, „Avatarii faraonului Tlà”, „Călin Nebunul”, „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, „Cezara”, „Cugetările sărmanului Dionis”, „De ce nu-mi vii”, „Egipetul”, „Fata-n grădina de aur”, „Lasă-ți lumea”, „Memento mori”, „Pe lângă plopii fără soț”.

Genul literar: Genul liric

Curent literar: Romantism

Versificația: Poezia este formată din șase strofe (catrene). Măsura este de douăsprezece silabe, iar rima este împerechea...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in