Eseu

„Sara pe deal” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu. Operele eminesciene apar adesea în cerințele pentru examenul de Bacalaureat, astfel încât este important să îți însușești cât mai bine cunoștințele despre „Sara pe deal”. Pentru a te ajuta, am conceput eseul de mai jos, care cuprinde: date despre operă,  semnificația titlului, tema și viziunea despre lume, apartenența la romantism, limbajul poetic, prozodie. 

Eseu

Poezia „Sara pe deal” este o idilă scrisă de Mihai Eminescu în perioada studiilor sale la Viena, în 1871-1872. Poetul a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat. Prima publicare a poeziei a avut loc în revista „Convorbiri literare”, dar abia treisprezece ani mai târziu, în vara anului 1885.

Titlul poeziei denumește locul și momentul în care are loc contemplarea sentimentului erotic. Este înfățișat amurgul, adesea asociat cu nostalgia și romantismul, iar peisajul are caracter rustic, feeric, pentru a accentua această atmosferă. Fără îndoială, Eminescu resimțea puternic dorul de casă, sentiment care l-a inspirat în scrierea operei de față. Titlul ales de către poet exprimă trăirile interioare ale eului liric, care așteaptă momentul înserării pentru a se întâlni cu ființa iubită. Seara reprezintă un motiv al iubirii in viziunea populară.

Tema operei este tipic romantică, prezentând aspirația eului liric la iubirea ideală. Aceasta este imaginată într-o manieră tipic eminesciană, într-un cadru natural rustic, feeric, care  constituie o reflexie a iubirii în sine. Domină o atmosferă nostalgică, melancolică, întrucât împlinirea în sine nu are loc, ci doar dorința și aspirația către aceasta. Realitatea nu se află, din nefericire, în conformitate cu dorințele eului liric.

„Sara pe deal” este o expresie romantică al refuzului realității, care are drept consecință dorința de evadare în iubire. Dragostea este văzută ca o cale de scăpare din realitatea incompatibilă cu aspirațiile eului liric. Poezia este caracterizată de gin...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in