Comentariu literar

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre poezia „Sara pe deal” este important să menționezi apartenența acesteia la un anume curent literar, precum și specia literară căreia îi aparține. Sunt mereu binevenite în cadrul introducerii niște date generale privind tema/temele poeziei, precum și data publicării.

De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

Poezia „Sara pe deal” aparține curentului literar romantic și se definește ca fiind o idilă. Cu toate acestea, ea conține …

...

Semnificația titlului

În ceea ce privește titlul poeziei „Sara pe deal”, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. Titlul unei creații literare nu este niciodată ales la întâmplare, ci tocmai pentru a însuma ce…

...

Rezumat

Recomandăm realizarea rezumatului poeziei dedicând o atenție sporită structurii poeziei, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu sau a unui rezumat pentru Sara pe deal nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare și exprimate prin intermediul figurilor de stil. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite din text!

Exemplu de rezumat al poeziei Sara pe deal

Din punct de vedere compozițional, poezia este alcătuită din șase strofe (catrene). De asemenea, ea poate fi împărțită în două secvențe poetice. Prima secvență cuprinde primele patru strofe, în care planul teres…

...

Figuri de stil și imagini artistice

Limbajul utilizat de Eminescu în versurile poeziei „Sara pe deal” conferă o expresivitate deosebită lucrării de față. Această expresivitate se manifestă cu ajutorul imaginilor artistice, dar și al figurilor de stil. Astfel, poezia de față este un text expresiv datorită imaginilor create, a figurilor de stil și a limbajului specific eminescia…

...

Apartenența la romantism

Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Sara pe deal” la curentul literar romantic, trebuie să ai în vedere caracteristicile acestuia. Apărut ca reacție la clasicism, romantismul condamnă convenționalismul și rigiditatea acestuia, reprezentând, la vremea respec…

...

Pastel

„Sara pe deal” se definește ca fiind o idilă, dar conține numeroase elemente care permit încadrarea sa în categoria pastelului. Pentru a argumenta corect apartenența poeziei de față la specia literară a pastelului, trebuie să cunoști foarte bine definiția acestuia. În literatură, pastelul se definește drept o creație lirică descriptivă, aparținând literaturii culte, care, prin intermediul descrierii unui peisaj, transmite sentimentele eului liric.

Pastelul poate avea ca temă un anotimp, un colț de natură sau un moment al zilei.

Exemplu

Pe parcursul poeziei, eul liric își exprimă în mod direct sentimentele și gândurile.…

...

Încheiere

În încheierea eseului sau a comentariului despre poezia „Sara pe deal” poți apela fie la o opinie a unui critic literar, fie la reluarea unor idei-cheie pentru a …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in