Argumentare pastel

Ai primit tema de a redacta un eseu prin care să demonstrezi că poezia „Sara pe deal” de Mihai Eminescu este un pastel, dar nu știi exact care sunt informațiile pe care trebuie să le introduci pentru a primi punctajul maxim? Acest eseu conține atât o definiție a pastelului, cât și exemple prin care este evidențiată apartenența la specie a operei.

„Sara pe deal se definește ca fiind o idilă, dar conține numeroase elemente care permit încadrarea sa în categoria pastelului. În literatură, pastelul se definește drept o creație lirică descriptivă, aparținând literaturii culte, care, prin intermediul descrierii unui peisaj, transmite sentimentele eului liric. Pastelul poate avea ca temă un anotimp, un colț de naturǎ sau un moment al zilei.

Specific pastelului, titlul poeziei Sara pe deal stabilește spațiul și momentul în care are loc contemplarea iubirii. Este ilustrat amurgul, adesea asociat cu nostalgia și romantismul, iar peisajul este rustic, feeric, pentru a accentua această atmosferă.

Pastelul eminescian cuprinde întotdeauna și elemente de idilă. Acest fapt este motivat de tendința lui Eminescu de a oglindi sentimentul de iubire în imaginea excepțională, neatinsă, perfectă, a cadrului natural. Astfel, tema poeziei de față este una puternic romantică, reliefând aspirația eului liric către o dragoste ideală.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in