Rezumat

Un rezumat al poeziei „Pe lângă plopii fără soț”, scrisă de Mihai Eminescu presupune interpretarea versurilor, de aceea profesorii noștri de limba și literatura română s-au gândit să îți dea o mână de ajutor pentru o înțelegere mai bună a ceea ce autorul a vrut să transmită. Citind acest rezumat complet al versurilor vei afla că poezia este organizată în două secvențe, prima exprimând emoția dragostei, iar cea de-a doua dezamăgirea iubitului. 

Strofa a șasea continuă în același registru, detaliind povestea de dragoste pe care cei doi ar fi putut să o trăiască. Eul liric sugerează ideea că dragostea celor doi ar fi avut posibilitatea de a depăși granițele vieții și ale morții, fiind privită ca o împlinire spirituală ce atrage după sine imortalitatea. Epitetul «brațe reci» ilustrează imposibilitatea femeii de a-și depăși condiția și de a trăi o dragoste de proporții cosmice: «Ai fi trăit în veci de veci / Şi rânduri de vieţi / Cu ale tale braţe reci / Înmărmureai măreţ». 

Cea de-a șaptea strofă continuă cu descrierea iubitei, care sub vraja dragostei primește atribuții extraordinare, fiind chiar comparată cu o creatură mitică. Descrierea sa idilică este completată prin epitetul «chip adorat» și prin substantivul «zâne»: «Un chip de-a pururi adorat / Cum nu mai au perechi / Acele zâne ce străbat / Din timpurile vechi».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in