Operă lirică

Ești elev în clasa a X-a și ai studiat opera „Pe lângă plopii fără soț” de Mihai Eminescu, iar acum ai primit cerința de a demonstra că textul este o poezie care aparține romantismului, însă nu știi care sunt informațiile pe care trebuie să le incluzi în eseul tău? Accesând materialul nostru vei găsi și suficiente argumente pe care le poți folosi în lucrarea ta pentru a dovedi apartenența la specie și curent a textului. 

Modul de expunere predominant al operelor lirice este descrierea. Aceasta este realizată de obicei prin intermediul imaginilor artistice, care pot fi vizuale, auditive sau olfactive. În cazul acesta, autorul se folosește în special de imagini vizuale și auditive. Prin intermediul imaginilor vizuale, Eminescu exprimă dragostea pe care eul liric i-o poartă iubitei, descriind atât trăsături ale femeii, cât și mediul în care aceasta trăiește: «La geamul tău ce strălucea”, „ochiul tău senin». De asemenea, acestea sunt folosite pentru a sugera dezamăgirea îndrăgostitului, după ce acesta a fost respins: „te privesc nepăsător c-un rece ochi de mort”. Imaginile auditive nu lipsesc nici ele din text, fiind utilizate pentru a descrie imaginea iubitei: «glasul gurii mici», «o șoaptă de răspuns».  

O altă trăsătură caracteristică operelor lirice este prezența figurilor de stil. În cazul poeziei Pe lângă plopii fără soț, putem afirma că de data aceasta Eminescu nu a făcut uz din plin de figuri de stil.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in