Comentariu literar
Introducere
Introducerea este punctul de pornire al comentariului, iar ideile expuse trebuie să fie bine definite alături de structurare clară a eseului. Aceasta trebuie să cuprindă informațiile cele mai importante despre operă. Trebuie să menționezi în ce perioadă a fost publicată, dar și să o încadrezi într-un curent literar, în cazul acesta fiind vorba despre o poezie ce se încadrează în romantism. De asemenea, este foarte important ca în introducere să precizezi unele aspecte legate de operă, precum: numele acesteia și al autorului, dar și câteva cuvinte despre stilul scriitorului. Având o introducere corectă și promițătoare vei atrage atenția profesorului corector încă de la începutul lucrării, iar astfel vei avea șanse mai mari de a obține un punctaj bun.
...
Tema
Eseul tău trebuie să conțină informații referitoare la tema poemului Pe lângă plopii fără soț, aceasta influențând într-o mare măsură construcția operei. Totodată, este important ca aceste aspecte s…
...
Semnificația titlului
Eseul tău trebuie să conțină informații referitoare la titlul poemului, acesta fiind de mare importanță pentru po…
...
Interpretarea versurilor
Comentariul pentru Pe lângă plopii fără soț te va ajuta să delimitezi și să înțelegi cum au fost construite secvențele lirice ale poemului - lucru ce te va ajuta la interpretarea versurilor. Ele trebuie comentate deoarece permit identificarea unor elemente compoziționale esențiale în interpretarea poeziei. Astfel, analizând strofele din care este compusă poezia, vei identifica principalele figuri de stil (podoabe stilistice care sporesc expresivitatea unui text: epitetul, metafora, comparația, personificarea etc.) și vei evidenția semnificațiile acestora, prin raportare la viziunea despre lume a lui Eminescu.
...
Figuri de stil
Cu ajutorul procedeelor artistice folosite de autor în poezie, vom identifica mai ușor sentimentele și gândurile eului liric. Este important să precizezi faptul că poemul romantic se încadrează în tiparul poeziilor romanti…
...
Poezie romantică
Eseul tău trebuie să dezvolte conceptele specifice curentului romantic. Este important să dai câteva detalii despre perioada în care s-a manifestat acest curent în rândul poeților români, să identifici și să explici care sunt elementele tipice acestuia. Încadrând poezia la romantism dai dovada înțelegerii unor concepte operaționale importante, realizând conexiuni cu viziunea poetului.
...
Antiteză
Antiteza este o figură de stil ce implică punerea în comparație a două situații, sentimente, personaje sau idei, care sunt diametral opuse, cu scopul de a le scoate în evidență, de a le valorifica. Antiteza este deseori folosită în operele romantice, pentru a pune în valoare anumite elemente.
...
Încheiere
Concluzia trebuie să sintetizeze conținutul eseului, dar poate include și o opinie personală sau părerea unui critic literar. În cazul acestei opere, încheierea poate rezuma principalele observații pe care le-ai prezentat în cuprins.