Lock

Comentariu pe strofe

Lock

Comentariul pe strofe al poeziei „Odă în metru antic” de Mihai Eminescu te va ajuta să înțelegi mesajul pe care vrea să îl transmită autorul și să poți scrie eseuri bine documentate. 

„Odă (în metru antic)” este o creație care aparține romantismului, ea cunoscând unsprezece variante, în final autorul adoptând structura metrică a odei antice. Din punct de vedere compozițional, poemul își schimbă structura în varianta definitivă, ajungând de la 13 strofe la 5 strofe, în care există o simetrie, fiecare fiind încărcată de teme, motive și simboluri romantice, de a căror interpretare depinde descifrarea mesajului poetic. Principalele coordonate ale romantismului au devenit pilonii pe care Eminescu și-a așezat opera poetică, temele abordate de poet, precum și viziunea despre lume a acestuia nefiind decât o oglindire a crezului romantic pe care îl îmbrățișează. Actualitatea poeziei este confirmată de poetul Boileșteanu, care afirma: „Aici drama a încetat să mai fie particulară, devine una etern-umană. Nu mai e o simplă spovedanie, ci o odă omului de geniu”. 

Tema poeziei este de factură romantică, cu influențe filosofice, evidențiind superioritatea eului liric cu privire la cunoaștere și autocunoaștere. Astfel, poezia ne prezintă concepția omului de geniu cu privire la condiția umană. Întrucât od...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in