Apartenența la specie

Profesorul de limba și literatura română ți-a dat ca temă să realizezi un eseu prin care să demonstrezi că poezia Odă în metru antic, scrisă de Mihai Eminescu aparține genului liric? Echipa Liceunet vine în ajutorul tău și te învață cum să structurezi acest material pentru a primi punctajul maxim. Accesează acest eseu și vei găsi toate argumentele care demonstrează că această poezie aparține genului liric, dar și că este o odă. 

„În primul rând, poezia aparține genului liric și este o odă, ea reflectând principiile romantice eminesciene. Conform DEX, oda este o «creație literară lirică cu caracter solemn, în care se face un elogiu». Poezia analizată respectă întocmai această definiție și este o creaţie care aparţine romantismului, ea cunoscând unsprezece variante, în final autorul adoptând structura metrică a odei antice. Din punct de vedere compoziţional, poemul își schimbă structura în varianta definitivă, ajungând de la 13 strofe la 5 strofe, în care există o simetrie, fiecare fiind încărcată de teme, motive ṣi simboluri romantice.

Întrucât oda este un cântec de slavă, dedicat unei personalități, titlul poeziei are în vedere o abstracțiune, făcând referire la condiția de muritor, văzută din perspectiva geniului care trăiește veșnic.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in