Comentariu

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre poezia „Numai poetul” este important să menționezi apartenența acesteia la un anume curent literar, precum și specia literară căreia îi aparține. Sunt mereu binevenite în cadrul introducerii niște date generale privind tema/temele poeziei, precum și data publicării. De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

Poezia „Numai poetul” îl are drept autor pe Mihai Eminescu, ultimu…

...

Comentariu pe strofe

Recomandăm realizarea comentariului poeziei dedicând o atenție sporită structurii poeziei, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare și exprimate prin intermediul figurilor de stil. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în text!

Exemplu

Poezia se împarte în două strofe inegale ca lungime, prima având șase versuri, pe când cea de-a doua, opt. Ea este concepută în forma unei comparații între statutul muritorilor pe…

...

Motive literare

„Numai poetul” este o artă poetică, întrucât se referă la condiția poetului în Univers, precum și la menirea acestuia. Pentru a-și transmite ideile cu un plus de expresivitate, Mihai Eminescu utilizează motive literare, precum: motivul păsării, m…

...

Relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice

Ideea poetică se referă la mesajul pe care dorește să îl transmită autorul prin intermediul acelui text, iar mijloacele artistice însumează totalitatea procedeelor pe care le utilizează pentru a da expresivitate textului și pentru a exprima cât mai clar tema poeziei.

Exemplu

În prima strofă se remarcă verbele la indicat…

...

Apartenența la genul liric

Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Numai poetul” la genul liric, trebuie să ai în vedere caracteristicile acestui gen literar: autorul exprimă în mod direct propriile gânduri, idei și sentimente cu ajutorul prezenței eului liric, care, la rândul său, își face simțită prezența în text prin mărci lexico-gramaticale. Modul principal de expunere într-un text liric este fie monologul liric (adresat sau nu), fie descrierea. O operă lirică nu prezintă fapte, ori întâmplări, aceasta neputându-se nara (povesti), nici împărți pe momentele subiectului.

Exemplu

Genul liric cuprinde opere literare scrise în versuri, în cadrul …

...

Elemente de versificație

Elementele de prozodie sau de versificație se referă la modul în care sunt dispuse versurile poeziei. Prin urmare, este important să menționezi gruparea strofică, precum și felul în care acționează regulile prozodice asupra poeziei: rima, măsura și ritmul.

Exemplu

Prozodia poeziei „Numai poetul” este atipică, întrucât nu este caracterizată de simetrie, așa cum se petrece în cazul multor altor p…

...

Concluzie

În încheierea eseului sau a comentariului despre poezia „Numai poetul”, poți apela fie la o opinie a unui critic literar, fie la reluarea unor idei-cheie pentru a rezuma principalele observații privitoare la textul analizat. Accentul va cădea pe cerința principală din subiectul de examen, concluzia contribuind la întărirea argumentelor expuse în eseu sau comentariu.

Exemplu

În concluzie, poezia „Numai poetul”, de Mihai Eminescu, …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in