Comentariu

...

Tema

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema reflectată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „Mortua est!”, avem de-a face cu tema morții, prezentată în forma ascensiunii sufletului-înger. Această tematică este întâlnită și în poezia lui Dimitrie Bolintineanu, intitulată „O fată tânără pe patul morții”.

Exemplu

Tema operei de față este moartea, însă nu produsă în orice fel. Este vorba aici despre moartea prematură, ce impune o variație a temei principale, și anume, ascensiune…

...

Comentariu pe strofe

Recomandăm realizarea comentariului poeziei dedicând o atenție sporită structurii poeziei, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare și exprimate prin intermediul figurilor de stil. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în text!

Exemplu

Poezia „Mortua est!” se compune din optsprezece strofe, dintre care ultima este un distih, în timp ce restul strofelor au câte patru versuri fiecare. Celor optsprezece strofe le corespund patru secvențe lirice.
[...]
Prima secvență poetică este formată din primele cinci strofe. Are loc descrierea cadrului liric, în centru căruia se află imaginea întunecată a cimitirului („umezi mormi…

...

Apartenența la genul liric

Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Mortua est!” la genul liric, trebuie să ai în vedere caracteristicile acestui gen literar: autorul exprimă în mod direct propriile gânduri, idei și sentimente cu ajutorul prezenței eului liric, care, la rândul său, își face simțită prezența în text prin mărci lexico-gramaticale. Modul principal de expunere într-un text liric este fie monologul liric (adresat sau nu), fie descrierea. O operă lirică nu prezintă fapte, ori întâmplări, aceasta neputându-se nara (povesti), nici împărți pe momentele subiectului.

Exemplu…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in