Comentariu

...

Tema

O analiză a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema abordată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „Melancolie”, tema principală este moartea, abordată din perspectiva degradării ca proces universal, prin care trebuie să treacă tot ceea ce există pe Pământ.

Exemplu

Tema centrală a poeziei „Melancolie”, de Mihai Eminescu, este moartea. Deși aflat la o vârstă fragedă în momentul scrierii operei de față, poetul resimte apropierea morții, nu f…

...

Comentariu pe strofe

Recomandăm realizarea comentariului poeziei dedicând o atenție sporită structurii acesteia, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în text!

Exemplu

Poezia „Melancolie”, de Mihai Eminescu, se împarte în două secvențe poetice. Prima parte reprezintă o introducere menită să pregătească cititorul pentru meditația propriu-zisă, prin intermediul unei metafore: imaginea unei biserici aflată în ruină („Biserica-n ruină/ Stă cuvi…

...

Apartenența la romantism

Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Melancolie” la un anumit curent literar, trebuie să fii întotdeauna foarte bine familiarizat cu trăsăturile acestuia. Apoi, le vei identifica în cadrul poeziei și îți vei argumenta afirmațiile cu exemple din text. În cazul operei de față, este vorba despre curentul literar romantic.

Exemplu

Curent artistic manifestat la finalul secolului al secolului al XVIII-lea și prelungit până în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, romantismul are trăsături specifice, care-l fac ușor de recunoscut. Fiind o reacție la clasicism, acesta prioritizează sentimentul, în detrimentul rațiunii. 
[...]
În literatură, operele romantice se…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in