Melancolie de Mihai Eminescu
Melancolie este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și publicată pentru întâia oară în anul 1876, în revista „Convorbiri literare”.
Opera se definește drept meditație romantică (specie a liricii reflexive care problematizează existența umană). Astfel, poetul se simte înstrăinat de propria existență și încătușat de propria condiție, din care în zadar a încercat să evadeze. Încă de la începutul poeziei, cititorul se confruntă cu un tablou sumbru, luminat de lună, metaforizată în imaginea „regina nopții moartă”. Melancolia, sentimentul dominant în creațiile romantice, este resimțită ca rezultat al impresiei generale de timp trecut. În opera de față este vorba despre finalul unei stări de fapt, atmosfera fiind dominată de o liniște morbidă.
Pentru a reuși să aprofundezi mai bine acest text, echipa Liceunet îți pune la dispoziție un comentariu al poeziei Melancolie de Mihai Eminescu. Materialul conține atât detalii referitoare la interpretarea versurilor, cât și explicații legate de apartenența la romantism a textului, tema, elementele de versificație și relația intre ideea poetică și mijloacele artistice.