Lock

Rezumat

Lock

Rezumatul poemului „Luceafărul” de Mihai Eminescu te va ajuta să înțelegi mai ușor povestea de dragoste dintre fata de împărat, Cătălina, și Luceafăr. În plus, rezumatul pe tablouri îți va fi de mare folos dacă nu ai reușit încă să citești opera, întrucât aici găsești toate detaliile importante pe care trebuie să le cunoști despre acest poem.

„Luceafărul” reprezintă o creație de referință pentru romantismul european. În poezie „converg majoritatea marilor teme eminesciene. Luceafărul e interpretat, mai recent, ca un basm al ființei, ca o conjugare poetică a verbului a fi sau ca o filozofie a ființei și neantului.” (I. Em. Petrescu: 2000). Poezia este o compoziție clasică, formată din 98 de catrene structurate în patru tablouri care se desfășoară pe două planuri: cosmic și terestru.

Tabloul I

Primul tablou, în care se regăsesc 43 de strofe, începe cu formula particulară a basmului: „A fost odată ca-n povești/ A fost ca niciodată”, iar următoarele versuri o prezintă pe fata împăratului îndrăgostindu-se de Luceafăr. În vis, cei doi sunt legați de o iubire puternică. Atunci când fata îi cere astrului să coboare în lumea ei „Cobori în jos/ Luceafăr blând”, Luceafărul ia forma unui „tânăr voievod/ Cu păr de aur moale”, „cu fața străvezie”, „albă ca de ceară” – „Un mort frumos cu ochii vii”, tatăl lui fiind cerul, iar mama sa, marea. El o cheamă pe tânără să-i fie mireasă și să meargă cu el în palatele de mărgean de pe fundul oceanului, dar fata refuză să-l urmeze pe Luceafăr din cauza diferențelor categorice dintre ei: „Căci eu sunt vie, tu ești mort/ Și ochiul tău mă-ngheață”.

Indiferent de obstacole, dragostea fetei pentru Luceafăr nu se stinge, ea chemându-l din nou „în casă și în gând”, pentru a-i lumina viața. El acceptă această nouă chemare și, de data aceasta, se întrupează ca fiul soarelui și al nopții, având „un mândru chip” și trupul înfășurat într-un „negru giulgi” din care „se desfășor/ marmoreele brațe”. Ca și la prima propunere a astrului, fata îl refuză: „Dară pe calea ce-ai deschis/ N-oi merge niciodată!”, văzându-l de dat...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in