Personaje

Textul poeziei Luceafărul este unul deosebit de complex, astfel că, pe lângă trăsăturile genului liric, foarte bine evidențiate, sunt întâlnite și elemente care sunt mai degrabă specifice operelor epice sau dramatice. Așadar, chiar dacă poezia face parte din categoria operelor lirice, deci nu putem vorbi despre existența unor personaje reliefate în mod clar, putem distinge câteva figuri care au un rol important în analiza acesteia.

Pentru a veni în ajutorul tău și pentru a-ți oferi o viziune mai clară asupra texului, profesorii Liceunet au realizat un portret al Cătălinei, fata de împărat, cât și al protagonistului, cunoscut drept luceafărul sau Hyperion.

Iată și un scurt fragment din textele pe care le vei găsi accesând caracterizările personajelor:

Originile Luceafărului sunt nesfârșite, ele reprezentând extremitățile Universului („cerul este tatăl meu/ Și mumă-mea e marea”, „Și soarele e tatăl meu,/ Iar noaptea-mi este muma”). El are puteri supranaturale, putându-se metamorfoza. Astfel, acesta se aruncă în mare, transformându-se într-un tânăr cu chip de înger, și încearcă să o convingă pe fată să îl urmeze în lumea lui. Aceasta reprezintă șansa ei de a se ridica deasupra propriei condiții.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in