Lock

Paralelă Riga Crypto și lapona Enigel

Lock

„Luceafărul” și „Riga Crypto și lapona Enigel” sunt două lucrări scrise în vremuri diferite de către autori diferiți, dar care au o mulțime de puncte comune. În timp ce „Luceafărul”, de Mihai Eminescu, a fost publicat pentru prima dată în anul 1883, „Riga Crypto și lapona Enigel”, de Ion Barbu, a fost publicată patruzeci și șapte de ani mai târziu, în 1930, în volumul „Joc secund”.
Cea dintâi asemănare pe care o putem observa între cele două lucrări este legată de tema acestora. Ambele abordează problematica iubirii imposibile dintre o ființă aparținând unui univers superior și alta, căreia îi este imposibil să depășească propria condiție. Diferența constă în formele pe care le iau aceste ființe (fata de împărat și luceafărul, „regele-ciupercă” și lapona). În ambele opere, ființa care aparține lumii inferioare posedă un rang înalt în lumea sa, dar aceasta nu este îndeajuns pentru a putea evada din constrângerile impuse de propriile limitări.

Discursul epic al poeziei barbiene se aseamănă cu „Luceafărul” eminescian prin prezența unor elemente dramatice care se îmbină cu cele lirice. Astfel se creează povești de dragoste neobișnuite ce amintesc de cântecele medievale spuse pe vremuri de menestreli (poeți și muzicanți ambulanți din Evul Mediu). Ambele opere amintesc de basme datorită elementului epic...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in