Fișă de lectură

Fișa de lectură a poezia Luceafărul a fost scrisă de către echipa Liceunet pentru a-ț oferi o sursă de inspirație despre cum trebuie structurat un astfel de material, dar și pentru a te ajuta să reții mai ușor și mai rapid informațiile despre această operă.

....

Alte opere ale autorului:Ce te legeni...”, „Floare albastră”, „Sărmanul Dionis”, „Revedere”, „Călin”, „Lacul”, „Glossă”, „O, rămâi”,  „Doina”.

Genul literar: Genul liric și epic 

Specie literară: poem

Curent literar: romantism

Semnificația titlului: Titlul poemului poartă numele celui mai strălucitor astru de pe bolta cerească, așa cum este el observat de pe Pământ: „Luceafărul”. Eminescu a ales acest titlu datorită crezului său filosofic, conform căruia omul este veșnicul prizonier al imposibilității depășirii propriei condiții. Luceafărul servește, așadar, drept element ce amintește de importanța acceptării propriei condiții. În caz contrar, destinul nostru va fi unul trist, depășirea acestei condiții fiind imposibilă.

Viziunea autorului: Viziunea despre lume gravitează în jurul relației omului de geniu cu societatea în care există. Această viziune este predominant romantică, ceea ce se observă prin alternarea planului terestru cu cel cosmic, motivele literare și tema aleasă.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in