Lock

Fișă de lectură

Lock

Titlul operei literare: „Luceafărul”

Autorul: Mihai Eminescu

Volumul din care face parte opera: „Poesii” (1883)

Date importante despre viața și activitatea autorului: Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român. Născut în data de 15 ianuarie 1850 în Moldova, județul Botoșani, este considerat de către o mare parte a criticii literare postume drept cea mai importantă voce poetică a literaturii române.
Eminescu a fost activ în societatea politico-literară „Junimea”, și a lucrat ca redactor la „Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator. Scriitorul a abordat temele tradiționale ale romantismului european, cultivând gustul pentru trecut și pasiunea pentru istoria națională, nostalgia regresivă pentru copilărie, melancolia, cultivarea stărilor depresive, întoarcerea în natură.
Manuscrisele lui Mihai Eminescu (patruzeci și șase de volume) au fost dăruite Academiei Române de către Titu Maiorescu, în 1902. Poetul s-a stins din viață în data de 15 iunie 1889, iar apoi a fost înmormântat în cimitirul Bellu din București.

Alte opere ale autorului:Ce te legeni...”, „Floare albastră”, „Sărmanul Dionis”, „Revedere”, „Călin”, „Lacul”, „Glossă”, „O, rămâi”, „Doina”, „Apari să dai lumină”, „Atât de fragedă”, „Avatar...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in