Tema și viziunea despre lume

Dacă la examenul de Bacalaureat la limba și literatura română vei primi cerința de a scrie un eseu în care să prezinți tema și viziunea despre lume în poezia Luceafărul de Mihai Eminescu, informațiile pe care le găsești pe această pagină îți vor fi de mare ajutor întrucât evidențiază viziunea romantică a autorului.

Totodată, acest eseu răspunde la cerința de a scrie o lucrare de 2-3 pagini în care să prezinți tema și viziunea despre lume reflectată într-una dintre poeziile lui Mihai Eminescu, pe care au primit-o elevii la sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului din anul 2012, dar și la cerința primită de elevii de la profilul real la sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului din 2016.

„Tema condiţiei geniului dobândeşte, în „Luceafărul”, semnificaţii aparte prin relaţiile de opoziţie şi de simetrie care se stabilesc între cele două universuri antagonice – al omului comun şi al omului superior. (...)

Viziunea romantică a autorului este reprezentată prin temele romantice invocate în acest poem, precum: viața omului de geniu într-o lume banală și ostilă, neputința acestuia de a o înțelege și de a face parte din ea; iubirea neîmplinită; natura; timpul; spațiul. Aceste teme sunt înfățișate la rândul lor prin motivele specifice acestui curent literar: visul, noaptea, luna, stelele, marea, îngerul, demonul, cuplul adamic. 

Aspirația geniului spre iubirea ideală este o idee esențială în acest poem, titlul susținând această idee prin ilustrarea motivului central al poeziei – Luceafărul. De asemenea, el confirmă alegoria geniului solitar în lume, neînțeles de ceilalți. Substantivul Luceafăr, în tradiția românească, reprezintă numele primei stele (planeta Venus) care se arată pe cer la asfințit și răsărit, ea fiind cea mai luminoasă dintre toți aștrii.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in