Relația dintre Luceafărul și fata de împărat

În anul 1883, Societatea Academică Literară „România Jună” din Viena publica ceea ce avea să devină cea mai cunoscută poezie eminesciană. Intitulată „Luceafărul”, ea înfățișează tragedia omului de geniu și incompatibilitatea acestuia cu lumea care-l înconjoară. Această problematică este prezentată prin prisma legăturii imposibile dintre Luceafăr, cea mai strălucitoare stea de pe cer, și o fată de împărat.

Încă din debutul operei, statutul social al fetei de împărat este clarificat, aceasta provenind „Din rude mari împărătești”. În comparație cu un om obișnuit, statutul ei este vădit superior, dar ea se va îndrăgosti de o ființă la al cărei nivel nu va putea ajunge. Este vorba despre Hyperion, „Luceafărul” de pe cer, pe care „prea frumoasa” fată îl vede în mod repetat prin fereastra încăperii sale.

Sentimentul este reciproc („Îl vede azi, îl vede mâni,/ Astfel dorința-i gata;/ El iar, privind de săptămâni,/ Îi cade dragă fata”), deși cei doi se îndrăgostesc în moduri diferite. Fata iubește pasional („De dorul lui și inima/ Și sufletu-i se împle”), în timp ce Hyperion iubește total, absolut, așa cum doar o entitate nemuritoare ar putea iubi. La început, pare că și fata de împărat îi poartă același tip de ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in