Lock

Apartenența la romantism

Lock

Romantismul este o mișcare artistică și literară apărută la începutul secolului al XIX-lea în Franța și Germania. Acesta s-a extins apoi în lumea întreagă, reprezentând o reacție împotriva clasicismului, care presupunea reguli stricte și formalizarea literaturii. Astfel, romantismul a devenit un reprezentant al fanteziei, al libertății de expresie, promovând lirismul și cultul naturii.

„Luceafărul” este cel mai cunoscut poem al lui Eminescu și datează din perioada studiilor lui la Berlin. A fost publicat pentru prima dată în aprilie 1883, în Almanahul Societății Academice Social–Literare „România Jună” din Viena. A apărut mai târziu în revista Convorbiri literare și a fost inclus de către Titu Maiorescu în singurul volum antum al lui Eminescu, în anul 1883.

În primul rând, „Luceafărul” aparține romantismului prin tematica sa. Este vorba despre o poveste de dragoste imposibilă, care se desfășoară în circumstanțe deosebite între o fată de împărat și cel mai strălucitor astru de pe bolta cerească. Deși iubirea lor rămâne neîmplinită, ea acționează ca o forță revelatoare, care le dezvăluie amândurora cine sunt ei cu adevărat și care este, de fapt, destinul lor. Întâlnim și motive literare tipic romantice, precum cel al timpului bivalent, ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in