Comentariu pe strofe

Poezia „Lasă-ți lumea”, de Mihai Eminescu, a fost publicată pentru prima dată în volumul intitulat „Poesii”, apărut în anul 1883. Acesta este singurul volum antum al poetului. Opera apare într-un manuscris ce datează încă din 1876, aceasta fiind prima dintre optsprezece versiuni cunoscute ale textului. Ea prezintă o viziune optimistă asupra iubirii, încadrându-se în categoria romanțelor „cantabile” (cu o muzicalitate deosebită, care permite cântarea versurilor).

Tema operei este reprezentată de iubirea ca forță atotputernică, văzută prin ochii romanticului Eminescu. Aceasta surprinde latura idilică a sentimentului erotic, lipsind deziluzia și suferința ulterioare, care se regăsesc în multe dintre creațiile eminesciene. Povestea de dragoste este surprinsă la început, în plin extaz, când entuziasmul pentru persoana iubită se află la cote maxime. Nimic nu umbrește iubirea celor doi îndrăgostiți, care se manifestă într-un cadru feeric, specific operelor romantice.

Prima strofă se deschide cu îndemnul eului liric, adresat iubitei sale: „Lasă-ţi lumea ta uitată,/ Mi te dă cu totul mie”. Acesta este exprimat cu o pasiune totală, lipsită de rezerve, predominând nevoia de dăruire totală a persoanei iubite, pentru a elimina orice urmă de individualitate, în veder…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in