Rezumat

Dacă nu ai înțeles exact semnificația versurilor poeziei „Lacul” de Mihai Eminescu, acest rezumat îți va fi de mare ajutor. Eseul a fost structurat sub forma unui rezumat și conține interpretarea celor cinci strofe ale poeziei „Lacul” de Mihai Eminescu, dar și alte informații care îți vor fi de mare ajutor pentru a înțelege textul scris de marele autor. Întrucât este complex și bine structurat, acest rezumat atipic îți va fi de folos și pentru a scrie și alte eseuri referitoare la poezia „Lacul”. 

„Poezia este structurată în cinci catrene și se deschide cu imaginea lacului încărcat de nuferi galbeni («Lacul codrilor, albastru/ Nuferi galbeni îl încarcă»). Eul liric se află în codru, care este, pentru acesta, locul fericirii absolute. Codrul este ocrotitorul iubirii, un paradis terestru ce servește ca loc de refugiu pentru îndrăgostiți. Imaginea lacului este creată de Eminescu astfel încât să exprime armonie și optimism (reflectat în alegerea culorii nuferilor: galben, culoarea solară), întrucât decepția nu a survenit încă, iar eul liric își așteaptă, visător, iubita. Detaliile cromatice («lacul [...] albastru», «nuferi galbeni», «cercuri albe») animă peisajul și se sincronizează cu entuziasmul resimțit în fața abundenței naturii. Cele două inversiuni evidențiază componenetele peisajului: lacul, codrul, nuferii, barca. 

Cea de-a doua strofă este o expresie a speranței și a visării eului liric, care imaginează felul în care va decurge întâlnirea dintre el și iubita sa.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in