Comentariu

Introducere

În introducerea oricărui comentariu despre poezia „Lacul” este important să menționezi apartenența acesteia la un anume curent literar, precum ṣi specia literară căreia îi aparține.

Exemplu

Poezia romantică intitulată „Lacul” îi aparține poetului Mihai Eminescu și a fost publicată pentru prima dată în 1 septembrie 1876 în revista „Convorbiri literare”. Opera redă o întâlnire imaginară dintre eul liric și...

Figuri de stil

Limbajul utilizat de Eminescu în versurile poeziei „Lacul” conferă o expresivitate deosebită lucrării de față. Această expresivitate se manifestă cu ajutorul imaginilor artistice, dar și a figurilor de stil. Astfel, poezia de față este un text expresiv datorită imaginilor create, a figurilor de stil și a limbajului specific eminescian. Trăirile interioare ale eului liric sunt declanșate de asocierea unor semnificații ale cuvintelor folosite cu sens conotativ.

....

Semnificaţia titlului

În ceea ce privește titlul poeziei „Lacul”, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. Titlul unei creații literare nu este niciodată ales la întâmplare, ci tocmai pentru a însuma ceea ce este mai impotrant de reliefat în opera respectivă. Observă legătura strânsă dintre titlul poeziei și tema acesteia. Fiecare cuvânt ce formează titlul poeziei este important și trebuie analizat!

....

Apartenența la genul liric

Pentru a motiva corect apartenența poeziei „Lacul” la genul liric, trebuie să ai în vedere caracteristicile acestui gen literar: autorul exprimă în mod direct propriile gânduri, idei și sentimente cu ajutorul prezenței eului liric, care, la rândul său, își face simțită prezența în text prin mărci lexico-gramaticale. Modul principal de expunere într-un text liric este fie monologul liric (adresat sau nu), fie descrierea. O operă lirică nu prezintă fapte, ori întâmplări, aceasta neputându-se nara (povesti), nici împărți pe momentele subiectului.

....

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in