Apartenența la romantism

În cazul în care printre cerințele din manualul de limba și literatura română se numără și aceea de a demonstra că poezia „Lacul” de Mihai Eminescu este o operă care aparține romantismului, materialul pe care ți-l pun la dispoziție profesorii noștri de limba și literatura română îți va folosi ca sursă de inspirație. Aici vei găsi care sunt trăsăturile romantismului și câte dintre acestea pot fi identificate în versurile poeziei „Lacul” de Mihai Eminescu. 

„Opera de față cuprinde și elemente de idilă. Acest fapt este motivat de tendința lui Eminescu de a oglindi sentimentul de iubire în imaginea excepțională, neatinsă, perfectă, a cadrului natural. Astfel, tema poeziei de față este una puternic romantică, reliefând aspirația eului liric către o dragoste ideală. 

În poezia Lacul, modul de expunere predominant este descrierea lirică, realizându-se în special descrierea cadrului natural. Acesta este însoțit de monologul liric, ce ia forma confesiunii. Așadar, poezia se deschide cu imaginea lacului încărcat de nuferi galbeni («Lacul codrilor, albastru/ Nuferi galbeni îl încarcă»). Eul liric se află în codru, care este, pentru acesta, locul fericirii absolute.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in