Fișă de lectură

Această fișă de lectură a poeziei „La steaua” de Mihai Eminescu te va ajuta să înțelegi tema poeziei, semnificația titlului, să îți amintești care sunt cele mai importante figuri de stil și imagini artistice la care poetul apelează pentru a da expresivitate textului. De asemenea, aici vei găsi date despre autor și opera acestuia și o scurtă interpretate a versurilor. 

....

Alte opere ale autorului: „Luceafărul”, „Floare albastră”, „Sărmanul Dionis”, „Ce te legeni?...”, „Călin”, „Lacul”, „Glossă”, „O, rămâi”.

Genul literar: Genul liric

Curent literar: Romantism

Semnificația titlului: Titlul operei denumește elementul central al poeziei, și anume, steaua ca reper principal al cosmosului. Pentru Eminescu, steaua este simbolul relativității, întrucât lumina astrului persistă în percepția noastră la mult timp după dispariția acestuia. Așadar, realitatea obiectivă este înlocuită de percepția subiectivă a oamenilor. Cuvântul „la” este adăugat în titlu fiindcă semnifică o anumită direcție, iar în cazul poeziei de față este vorba despre călătoria luminii pe o perioadă îndelungată.

Tema poeziei: Tema poeziei este relativitatea, înțeleasă în contextul iubirii.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in